Ett bra beslut...

I år har vi bestämt att vi håller oss hemma nyårsafton. Jag är otroligt nöjd över att ha kommit på denna strålande idé. I vanliga fall är jag en person som gillar att umgås med människor och det är väl ingen överdrift att påstå att jag har ett behov av att träffa folk.

Så till skillnad från andra nyår firar vi hemma. Vi gör det enkelt för oss och håller inte på att tramsa med massor av konstigheter. Detta innebär potatisgratäng och oxfilé med mitt favoritvin Quara, som är ett argentinskt rödvin gjort på druvan Malbec.
Är det någon som inte vid det här laget har höjt ifrågsättande på ögonbrynen kan jag berätta att det blir Gino till efterrätt....såja.

Annars då? Pelle och Ture har varit i simhallen idag. Jag och Ingrid har handlat mat och gått en långpromenad runt ån. Skön dag och med hopp om en skön kväll.

Gott nytt år!






En resumé av 2:a kvartalet 2011.

April ● Maj ● Juni

Tre veckor innan Ingrid föddes var jag hemma och sjukskriven. Efter att ha haft en tuff sista tid på jobbet var det som att komma till himmelriket att bli sjukskriven. Tillbringade dagarna framför tv:n med en stickning i min hand och när det blev för jobbigt la jag mig ner och tog mig en tupplur.

Till slut så, mitt i påskhelgen, kom då äntligen vår "lilla" underbara flicka på 4090g! Vad som hände med den där jättebebisen på 4700g som läkarna och barnmorskorna hade skrämt upp mig med vet jag inte. Hur som helst, Ture blev storebror och eftersom han hade lite svårt med att uttala hennes namn kallade han henne för Ingen. Hela våren var det mycket stoj och stök över att "ingen hade bajsat" eller att "ingen var ledsen".

När vi bekantat oss med vår nya familjemedlem började en härlig tid på kollo. Många var eftermiddagarna då Ture, Ingrid och jag njöt ute på kollo. Kul var att svärmor Inger och Åke blev med koloni och att vi träffa dom betydligt mer än vad vi brukar. Vi besökte även kolmården för första gången tillsammans där linbanan blev en succé.

Vid den här tiden hade jag helt
glömt bort att jag hade ett jobb...







En resumé av 1:a kvartalet 2011.

Januari ● Februari ● Mars
Snö, snö och åter snö. Herregud vad mycket snö vi fick och så vackert det var. All vacker snö förde med sig minst sagt många inställda tågresor med Östgötapendeln och vid flera tillfällen stod vi pendlare på perrongen och lyssnade på information från de sprakande högtalarna. 

På jobbet var det som vanligt mycket att göra och för mig blev det många resor till Eskilstuna, Skövde och Lidköping, där vi renoverade butiker. Utöver dessa projekt jobbade jag även med Rødovre, en ny butik utanför Köpenhamn, vilket innebar många långa resdagar då jag tog 06-planet till Köpenhamn och inte var hemma förens vid 23 på kvällen. De sista resorna, med en kropp som var höggravid, blev tunga och när jag den 30 mars blev sjukskriven pga av havandeskapsförgiftning hade jag jobbat klart. Jätteklart.

Under denna period började även Ture att prata. Visst hade han pratat innan men under dessa månader blev meningarna allt längre och längre och han fick ett språk. Och precis som jag har sagt tidigare, visst var det häftigt första gången han satt, kröp och tog sitt första steg. Men inget slår språket. Det finns inget bättre än när han öppnar munnen och delar med sig av vad som försiggår under den blonda kalufsen. Snacka om att bli överraskad!

Utöver detta kämpade jag med att hålla mitt blodsocker i schakt och ringde in till diabetesläkaren en gång i veckan för att rapportera mina värden. Tillsammans med Pelle och ibland ensam gick vi på många, många tillväxtultraljud för att kolla hur stor bebisen inne i magen var. Många gånger satt jag i bilen på väg till jobbet efter ett besök på "fostermedicinska enhetens ultraljudsmottagning" och bölade för att jag skulle få en gigantisk stooor bebis. Riktigt så blev det inte... 







Grattis kära svärmor!

Klockan är 23.06 och jag har sytt gardiner hela kvällen. Är bra mosig i huvudet men jag ville bara säga att vi idag har firat svärmor Inger som har oturen att fylla år dagen före nyårsafton. Förmodligen hade det av mer negativ betydelse när hon var barn än vad det har idag. Får man hoppas i alla fall.

Inger bjöd på supergoda muffins som var gjorda som små minitårtor. Så otroligt smart! Varför har jag inte kommit på det?! Tänk er en vanlig muffins som man delar likt en vanlig tårtbotten och kör på med grädde, bär och vaniljkräm.
Hemmafrun i mig vill genast dela ut nobelpriset till den här typen av smarta ideér. Å som vanligt, vad säger vi om smarta ideér, jo vi stjäl dom rakt av!





Skridskoåkning...

stod på schemat för Ture och Pelle denna dag.
Den sistnämnda var nämligen väldigt sugen på att testa sina nya skridskor och den lille hängde mer än gärna på.
Ingrid och jag hängde mest vid sargkanten och hejade på. Efter lagom mycket engagemang smet vi och tog det långa varvet runt ån. Var på väg att skriva att det var skönt men det var, om sanningen ska fram, raka motsatsen då det blåste så pass mycket att jag fick sätta på regnskyddet på vagnen för att Ingrid inte skulle få fullständig panik.







Middag hos min svåger och svägerska.

Det är inte ofta men cirka en gång i halvåret träffar vi Pelles bror Simon med familj. Som alltid är det supertrevligt och enkelt att umgås då deras två killar och Ture leker jättebra.

Oj då, nu låter jag grymt trist. Förlåt.
Men det är faktiskt så att när barnen leker bra så märks dom liksom inte. Missförstå mig rätt, dom får gärna märkas, det är bara så mycket trevligare när man kan prata i lugn och ro med värden och värdinnan istället för att styra upp ungar som är osams och tjuter.

Som sagt, en riktigt bra kväll med god mat och trevligt sällskap.


Slut på julen.

Nu känns det att julen är slut. Snart stundar nyårsafton och ett nytt år. Skönt.
Dags att plocka bort allt rött och juligt och ner med gran och tomte i källaren.  

Det nya gardintyget till vardagsrummet ligger och väntar på mig på posten. Bara att hämta ut och börja sy. Det får bli morgondagens pyssel. 
 
Å så på det, en bild med massor av inspiration till färgvalet. För ni ser väl de fina färgerna på träfrukterna, den grå färgen på fågeln, älsklingsfärgen på den gula boken, och dom bleka vackra färgerna på tapeten.
Ja det är sådan här grejor som får min puls att stiga och munnen att börja babbla.
Inte alla förstår, men ni som gör det...njut!
 

En bra tisdag.....

kan se ut såhär:

Först frukost, Pelle en smula seg efter gårdagens killträff, sedan ner med Ingrid i vagnen och i blåsten ta sig runt stångån i syfte att bränna en kalori eller två. Därefter en dusch, lite fix och lunch. Sedan in med familjen i bilen som styrde mot Norrköping. En sväng inne på nyöppnade Lager 157 ute på Ingelstaområdet och sedan in till stan. En Ture och Ingrid som sov middag i vagnen då vi under tiden träffade mina gamla arbetskompisar inne på Stadiumbutiken. För att en timme senare gå ut med en påse specialformade skridskor åt Pelle.  Avslutningsvis fika på klassiska Lindahls.
Nu, mat i magen och i väntan på att Arne Dahls Misterioso ska dra igång på svt1.

Som sagt, så kan en bra tisdag se ut.



Från lungt och skönt till fullständig stresspanik.

Ja så kan man sammanfatta Annandagen. På förmiddagen tog vi en promenad som vi avslutade i trädgårdsföreningens lekpark. Ingrid och jag tog oss en sväng i parken för att hålla vagnen rullande = Ingrid sovande. Gick förbi växthusen och blomsteraffären och tog några bilder genom fönstret på den fina butiken.

Vid lunch åkte vi ut till mor och far på traditionsenlig kalkonmiddag med släkten. Grundupplägget var som alltid bra med god mat och trevligt sällskap. Dock blev det för oss en hemsk tillställning med en Ture som var så uppe i varv att det var omöjligt att nå honom. Han gapade, slogs, förstörde för de andra barnen och var vidrigt 3-årstrotsig. Med spränghuvudvärk packade vi ihop loppcirkusen i bilen innan fikat och begav oss hem.

Med dubbla panodil, två sovande ungar och en Pelle ute på krogen lättade äntligen huvudvärken och jag somnade skönt kl 21.30.

Puhhh....






Ett smakprov ur fröken Ingrids nya garderob.

När jag var gravid med Ingrid och vi var på vårt andra ultraljud i vecka 18 var jag duktigt nyfiken på vad det var för liten filur därinne i magen. Jag sa till Pelle att det bara måste vara en tjej eftersom allt kändes så himla annorlunda än mot första gången. Då Pelle inte hade några som helst problem med att ta reda på vad det var för kön så jag sa till barnmorskan att om hon med 97% säkerhet kunde säga om det var en pojke eller flicka så ville vi veta.

Efter att ha grejat runt ett tag meddelade hon till slut att med 97% säkerhet är det en flicka.
Jag kommer så väl ihåg att jag inte fick fram ett enda ord, men när slemmet var borttorkat från magen, jag hade fått på mig kläderna och vi åter igen var ute i korridoren så brast det för mig. Jag stod där med armarna om Pelle och stortjöt (en smula hormonell kanske?). Pelle fattade inget och frågade vad som hänt och varför jag var så ledsen. Jag ljög då ihop en historia om att jag varit så orolig innan och att jag nu var så lättad över att allt verkade vara bra....

Pelle tittade då på mig och sa: Äh lägg av, du är ju så jävla nöjd över att det är en tjej. Erkänn!
Jorå, han känner mig, min kille.


Så just därför, låt oss skita i allt "genus-pretto-rätt" och bara för en liten stund frossa i rosa och gulligull.
Okey...




Spontaniteten själv!

Vill bara berätta att det är möjligt att leva ett spontant liv som 35-årig 2-barnsmorsa.

Jo men det är faktiskt sant. Planen var att jag skulle träffa en kompis igår kväll men hon fick förhinder och istället sågs vi en sväng på eftermiddagen hemma hos oss. Ska jag vara ärlig var detta inte något jag var helt nöjd med. Det kan man lugnt säga. Men istället för att ge upp hoppet om lite frihet och sikta in mig på en kväll i soffan gjorde jag en chansning och skickade iväg ett meddelande till Anna som fortfarande var kvar i stan.... Någon timme senare satt vi på verandan och Anna nickade förnöjt när hon godkände vinet servitrisen hällt upp.

Underbart, fantastiskt, ljuvligt.... ja ni fattar.

Bilder från julafton...

Med bilen full av julklappar åkte vi till Ljungsbro för att fira julen hos min kusin Caroline och hennes familj. God mat, kända ansikten och såklart många julklappar. Tänk att jag har firat julafton tillsammans med mina kusiner sedan min första jul 1976. Snacka om tradition och ett vinnande koncept. 

I julklapp fick jag en fin ljusstaket, som kommer att bli bra i vardagsrummet så fort vi har städat bort julen, och ett presentkort på hudvårdsrummet av Pelle. Manschettknapparna, byxorna, T-shirten, böckerna, strumporna, mysbyxorna och collegetröjan verkade "gillas" av Pelle. Men den som helt klart fick de finast klappar var Ingrid. Tänk vilken tur att man får uppleva att vara mamma till en tjej. Imorgon ska jag visa hennes julklappar så kommer ni förstå vad jag menar.






Avkoppling.

Så nu är den avklarad. Julafton alltså. Har varit hemma en stund och packat upp julklappar och sitter nu ensam i soffan, Pelle ligger i sovrummet och kollar på ett faktaprogram på kanal 9 om några människor från ett land jag inte ens kan namnet på. Själv har jag hällt upp ett glas vin och myser framför svts julkonsert med datorn i mitt knä.

Läget lugnt. Mycket lugnt och jäkligt skönt. Återkommer imorgon med förhoppningsvis lite mer energi.



God Jul och Gott nytt år!


Det är nära nu.

Så fick jag några efterlängtade timmar själv på stan.

Först gick allt väldigt trögt. Glodde på den där jäkla önskelistan....mysbyxor....svarta strumpor.....öhh....noll inspiration!
Efter att ha bockat av några tråksaker på listan köpte jag boken Huvudjägarna av Jo Nesbo som jag vet han stått och bläddrat i.
Men sedan var det stopp. Tvärstopp.
Tack å lov hittade jag ett par fina byxor som jag tror och hoppas han kommer att gilla och i och med det släppte ångesten och jag hittade även en fin T-shirt på Sportif. Efter T-shirten kände jag mig faktiskt i hamn, det var liksom okey om jag inte skulle komma på något mer. Skönt.

På väg hem gick jag in på Thörnströms-smycken och Antikt, där jag kom på att Pelle har ju faktiskt inga manschettknappar. Hittade ett par jättefina i silver, tillverkade i Sverige 1952 som jag slog till på. Hade varit kul om man haft lite mer framförhållning och haft tid att lämna in dom på gravyr. Hade det inte varit roligt om man kommit på något fyndigt att skriva. Typ, Fuck på ena och Off på andra. Eller kanske något annat mer trevligt. Nåja.


Och för er som undrar. Nej, Pelle läser inte min blogg...hoppas jag i alla fall inte.


Om det gick att frysa tiden....

så skulle jag göra det, för det går nämligen alldeles för fort när Anna och jag (med tillbehör) träffas. Även så denna gång. Trots det hann vi med det mest väsentliga. Fika och skvaller.






Nu vänder det.

Tro det eller ej, men nu vänder det faktiskt och vi går mot ljusare tider.

Igår hade vi nämligen vår mörkaste dag så nu kan det bara bli bättre. Den 20 mars är det dags för vårdagjämning vilket betyder att dag och natt är lika långa.
Snacka om ett steg i rätt riktning.

Förresten, kommer ni i håg det där ljusa och varma? Rätta mig om jag har fel men jag tror det kallas sommar....


Så fantastiskt fina!

Varför kommer man inte på sådana här bra idéer själv? Finaste pepparkakorna jag någonsin har sett. Blev sjukt sugen på att baka pepparkakshjärtan och sätta igång och dekorera.
Men det ska jag inte, nu får det vara nog....

Men fina är dom, fasligt fina.


Bild från: http://pinterest.com/


Finfrämmat från Stockholm!

Imorgon får vi besök av familjen Lindqvist. På schemat står att julkramas, att byta julklappar, att dela med sig av det senaste skvallret och sist men inte minst testa dom här nybakade pepparkaksmuffinsen med philadelfiaostglasyr. Å inte att förglömma, lingon.


Recept: http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/p/pepparkaksmuffins/


Stundande shopping.

I måndags fick jag frågan om hurvida vi (läs: Pelle och jag) skulle köpa julklappar till varandra.

Eftersom frågan inte kommit upp tidigare hade jag för länge sedan, tänker jag efter så var det nog redan i november eftersom jag är en människa med stort behov av planering och framförhållning, avfärdat det hela och torr som jag är tänkt att det man vill ha köpar man bäst själv. Överraskningar och läskiga påhitt är inget för mig.

Men Pelle som tyckte det var trist att vi inte hade köpt julklappar till varandra förra året tyckte att i år kunde vi åtminstone anstränga oss lite. Så nu är upplägget som sådant att Pelle ska göra sina inköp idag torsdag och jag får några timmar imorgon kväll. Tack för det.

Men ska jag vara ärlig är jag inte så bitter som jag låter utan till och med en smula upprymd över tanken på att få gå på stan utan barnvagn och shoppa. Det är inte omöjligt att jag shoppar lite och sedan går in på O´learys och beställer in en cesarsallad och ett glas rödvin i pausen. En sväng till Esq och kolla in dom fina ljusstakarna som jag är så sugen på blir det nog också. Sedan behöver jag ny ögonkräm, man är ju trots allt 35-år, och sedan finns det ju alltid lite utrymme för lite spontanshopping.

Just det, å så julklappar till Pelle. Sa jag vad han önskar sig.....svarta strumpor och ett par mysbyxor. Kul.




Ett fint meddeland att bli glad för!

Det här fina meddelandet fick jag från en tjej jag umgicks med i högstadiet. Sedan dess har det kommit emellan nya vänner, utbildningar, pojkvänner, jobba och barn. Någon gång har vi sprungit på varandra och stannat och pratat men mer än så är det inte.
Tänk att någon man inte träffat på så länge kan göra en så glad.
Tack Johanna!



Hej där bruden! Vill bara säga att jag är inne på din blogg dagligen. Den, DU är sååå rolig! Vem kunde tro att en 35-årig 2 -barnsmorsa kan ta livet med humor, lite självironi och en klackspark. Du får mig att känna mig så ung som jag känner mig! Konstigt det lät men jag känner mig inte en dag äldre än 20 i sinnet. Bara jävligt mycket tröttare : ). Ha en härlig jul och ge dig själv inslagen i en röd rosett till din man i julklapp, såååå 80-tal! Kram

(Det där med rosetten får jag nog ta och tänka över:-)


Bottenlåga förväntningar och maximal utdelning.

Nja, någon längre tid till att ligga och slappa i sängen blev det inte i morse. Ingrid slog upp sina blå kl 05.30 och Ture var inte sen att hänga på.

Efter en sväng på IKEA (var tvungen att handla två innerkuddar till mina nya kuddfodral som snart är klara) lite lunch och en lugn stund när båda sov klädde vi på oss för att möta upp mormor på stan. Mormor ställde upp som "rulla barnvagnen barnvakt" då Ture hade sitt andra tandläkarbesök denna eftermiddag.

Det första tandläkarbesöket som gick av stapeln i september var en formidabel katastrof. Vi hade, i mitt tycke, förberett oss väl genom att ha läst boken Samuel och Linnea går till tandläkaren minst hundra gånger. Just därför var det en djup bedrövelse när Ture vägrade att sitta i tandläkarstolen och öppna munnen. Istället valde han att placera sig under en svart besöksstol och knipa igen käften samtidigt som Ingrid hjälpe till att krydda på bedrövelsen genom att gallskrika i vagnen. Inför dagens besök var, som ni säkert förstår, förväntningarna extremt låga samt Ingrid portad.

Men denna gång så jävlar i min låda sopade Ture mattan med tandsköterskan Emma då han satt blixtstilla och gapade stort och ordentligt. Ture var klar på 10 minuter och Emma nöjd över att ha fått till en riktigt undersökning på en 3-åring.

Jubel och klang! Såklart att detta skulle firas med en fika på statsmissionen!

 


3-årstrots.....inget som kommer påverka mig imorgon onsdag.

Imorgon är det onsdag och jag ser fram mot att ligga och dra mig i sängen och fara iväg i tankarna under tiden Ingrid och Ture kollar bollibompa i sängen. Det ska också bli väldigt skönt att inte behöva tjata Ture till frukostbordet utan efter att ha gett Ingrid sin gröt kunna ta upp corren och läsa i lugn och ro, allt medans Ture iscensätter ett värdetransportrån med legofigurerna inne på sitt rum.

Onsdagar är sköna dagar, då har vi inga tider att passa och vi tar dagen som den kommer. Får se vad vi hittar på imorgon....



Männen i mitt föräldralediga liv...







Efter julen och innan påsken får sig vardagsrummet ett litet lyft.

För tre 3 år sedan, när vi flyttade in i vår lägenhet, hängde jag upp ett par brun/grå randiga linnegardiner. Tyget är från Nygårdsanna och av superfin belgiskt linnekvalité. Ett tyg jag aldrig hade haft råd med om det inte varit för mina 7 år som anställld i företaget.
Trots vita väggar är vårt vardagsrum ett ganska mörkt rum och av den anledningen blev det aldrig riktigt hundra med dom brun/grå linnegardinerna.

Till skillnad från många andra tjejer som håller på med att ändra färger på ljuslyktor, kuddar, gardiner, dukar och annat tjafs så håller jag fast vid det jag gillar. Länge. Men i kombination med en hög inredningstidningar, lite för mycket ledighet och det faktum att fina Barbro nu är inramad och väntar på att få sin plats har jag beställt hem (underbara nätshoppingen och dess tusentals valmöjligheter) 11 meter vitt linnetyg. Och i och  med det gick startskottet för lite fix av vardagsrummet.

Inspirationsord: svart, rökfärgat glas, lime, vitt linne, myrten och sist men inte minst www.oddbirds.nu


Tills det att linnetyget kommer hem och det är dags att börja sy gardiner sysselsätter jag mig med att sy två avlånga kuddar i en stil kraftigt inspirerad (läs: kopierad) av oddbird.




Hurra för Ingrid 8 månader.


Julklappsbrydderi.

Måndag morgon och bara några få vardagar kvar till julafton.
Både jag och Ture gladde oss åt det vita pudret som låg på marken när vi slirade iväg till dagis imorse. Helt klart att det bidrog med att krydda på julstämmningen.

I dag står på att göra listan ett besök på BVC med Ingrid. Sedan ska de två sista julklappar inhandlas. Pelle frågade mig igår vad vi ska köpa till Ture i julklapp och efter att ha slitit hårt med att få ihop en önskelista på både födelsedagspresenter och julklappar och fördelat ut till mormor, morfar, farmor, kusiner och Pelles syskon känns det som om att vi inte behöver köpa några julklappar till Ture. 

Frågan är bara om man kan göra så. Att inte köpa några klappar till sina ungar. Jag har inga som helst problem med det. Ture kommer att inom loppet av två veckor få så mycket leksaker och presenter att han inte ens hinner hålla ordning på alla.  Å det är ju inte direkt så att Ingrid sliter upp paketen och gläds över sina julklappar. Pelle höll inte med mig och han skulle minsann köpa en julklapp till Ture. 
Jag ställde då frågan till honom om vad han skulle köpa till sitt andra barn (ibland måste man liksom påminna om att han har två) och då såg han ut som ett frågetecken.

Ja ni ser vilka i-landsproblem vi brottas med!


En klockren idé Pelle!

Inga planer för dagen och på toppen av det, lite idétorka och riktigt pissväder. 

Så frågan var hur vi skulle slå ihjäl denna söndag? Kanske vi skulle åka en sväng till Tomten som finns i kolmårdsskogen och som tar emot besök såhär i december månad....Nähe inte det inte. Öppnade visst inte förrens klockan 16.00 och var alltså en kvällsaktivietet. Kanske man kunde ha räknat ut då det förstås blir mysigare att besöka tomten och nissarna i mörkret. 

Med ett väder som inte riktigt lockade till utomhusaktiviteter så kom jag med det trevande förslaget om att åka till IKEA och köpa en ram (Barbro har vid det här laget kommit och ligger och väntar i bokhyllan) och samtidigt passa på att bocka av lunchen i form av en tallrik köttbullar på ovan nämnda varuhus.

Pelle sken då upp och kom med den klockrena idén att eftersom Ture numera är 3 år så kan han lämnas in i lekhörnan på IKEA. Både jag och Pelle blev så uppspelta över ideén att vi snabbt fick på oss kläderna och slängde oss iväg. Det här skulle bli kul att testa!
Väl framme vid inlämningen förklarade jag för honom att Mamma, Pappa och Ingrid skulle gå in i affären och om han ville fick han gå in och leka tillsammans med de andra barnen.

Å självklart, vår kille kan man lita på. Med en nummerlapp på bröstet sprang han in och kastade sig i bollhavet. Med mobiltelefonen i högsta hugg strosade vi runt inne på varuhuset i lugn och ro för att en timme senare hämta ut en kille som haft det hur bra som helst.

Vilken jävla succé!
 


Bio en lördagskväll.

Tillsammans med Sara var jag på bio och såg filmen Simon och Ekarna. 

En jättefin och lite sorglig film som jag varmt kan rekomendera. Handlingen utspelare sig under andra världskriget men den som förväntar sig svulstiga krigsscener kommer att bli besviken. Istället får man en fin historia om några människor och hur deras liv påverkas av kriget. En av huvudrollerna spelar Helené Sjöholm, en sångerska som kan jämföras med vilken stor svensk skådespelare som helst. Inte utan att man blir en smula imponerad.

Gå och se!



 


Varning för ett riktigt sliskigt inlägg.

I rummet brevid ligger vår fina underbara lilla kille och sover så gott. 

3-år fyllda sedan 2 timmar och 3 minuter tillbaka. Och jag lovar att under hans blonda lilla kalufs snurrar tankarna kring ljusen i tårtan, alla fina födelsedagspresenter, snajsiga finkläder, hans alla gäster och sist men inte minst den totala upplevelsen över att vara tillställningens mittpunkt.

Med andra ord en mycket, mycket nöjd Ture och en tillhörande mamma som är så nöjd med dagen och alldeles lycklig över att ha fått dela glädjen över ett födelsedagskalas tillsammans med sin lille älskling.

Så med magen fylld av godsaker går vi nu och lägger oss. Imorgon gäller det att gå upp tidigt för att hinna med att läsa dom nya fina böckerna, bygga det nya pusslet, inviga den nya doktorsväskan, parkera småbilarna i garaget och släcka bränder med den nya legobrandbilen. Och skulle saker och ting inte gå riktigt rätt till under morgondagen behöver vi inte oroa oss eftersom den nya legopolisbussen säkert har många utryckningar att bocka av på sin lista.

Ja tänk vilken fin dag det här blev. I alla fall om man frågar Ture och hans blödiga morsa.







Succé minsann...

Med sång, sprakande tomtebloss och paket uppvaktade vi vår store lille 3-åring i morse!


Sången hann knappt klinga ut och tomteblosset sprakade fortfarande för fullt när Ture kastade sig över presenterna!
Efter att ha öppnat det första paketet stannade han upp i sin iver, lyfte blicken och sa:
-Det kom inga till mej...
Efter att ha förklarat att klockan bara var 06.00 och att gästerna kommer senare idag kunde födelsedagsbarnet återgå till att slita upp paketen!
 
Nu är det dags för oss att ta tag i städningen och samtidigt parera den obligatoriska leken med legot tills det att gästerna kommer.



Imorgon är ingen vanlig dag för imorgon är det Tures 3-årsdag!

Gissa om Pelle och jag är laddade till tänderna!

Paketen är inslagna, gud förbjudet julpapper när lillfisen Ture Strand firar födelsedag, tårtan ska hämtas upp imorgon bitti, kamerabatteriet är på laddning, finkläderna strykta och klockan 14 står vi redo att ta emot gästerna.

Det är bara ett litet problem....
Ungen tror nämligen att han ska ha kalas på busfabriken. Trots att jag har förklarat för honom att farmor och Åke, mormor och morfar, och alla andra gäster kommer hem till oss och att vi ska ha kalas HÄR HEMMA, säger han bara: Nej Mamma, BUSFABRIKEN!

Oh lord, hjälp oss...!


Juldoft.

I källaren har jag tre stycken superfina rökfärgade hyacintvaser i glas. Det är fyndade på loppis och jag älskar verkligen dom där vaserna.
Tyvärr är dom inte längre välkomna upp då Pelle är superallergisk mot hyacinter. Har försökt att klura ut någon annan typ av lök som skulle göra sig fin i dessa vaser men antingen är dom för stora eller för små. Så förslag emottages tacksamt.

I brist på hyacintdoften gjorde jag ett försök att få till lite juldoft här hemma idag.
Å jag vet, jag behöver verkligen ett arbete att gå till.


Två slaktade ormar och ett gäng sirapskakor senare.

Idag har Ture och jag bakat den bästa småkakan alla kategorier nämligen sirapskakan. Ture ansvarade för maskinen som han noga poängterade var mycket, mycket farlig. Allt gick bra och vi gjorde två långa ormar som fick fin gyllenbrun färg inne i ugnen.
Lagom till att ormarna svalnat och jag tog fram kniven för att dela kakorna bröt helvetet loss.

-NEJ MAAAAAMMA, DU FÅR INTE SKÄRA I ORMARNA!!!!!

Stora tårar och tandagnissel, men inget värre än att det gick att muta honom med några sirapskakor.




Kolla på mej!

Här sitter jag och sitter. Kanske om mamma orkat sig ner på golvet lite tidigare så hade man kanske fått ett snyggare datum i boken! Men hey, 7 månader och 24 dagar får väl duga.


Fortfarande förmiddag.

Idag njuter jag av att vara föräldraledig. Bakar och lyssnar på musikhjälpen. Ska jag vara ärlig tror jag mer det handlar om att jag ser ljuset i tunneln och att nedräkningen tills att jag ska börja jobba har börjat. Eller så är det musikhjälpen som gör att livet blir sådär rosafärgat o luddigt i kanterna. Å ja, jag är nykter.

Rätt fint är det i alla fall. Snart ska vi klä på oss och åka till Rusta och handla engångsartiklar till kalaset på lördag. Ja ni hör, husmorslivet fortsätter....

Farmor Ingrids vetebröd...

är fin skit det kan jag lova. Tillsammans med henne har jag bakat dessa bullar många gånger. Som jag minns bakade vi aldrig efter något recept och när jag frågade om receptet sa hon att det inte fanns något utan att det bara var att göra en vanlig vetebrödsdeg.


Idag är jag glad över att jag inte gav mig så lätt utan fick henne till att skriva ner ”receptet”.

Å vad det gäller snurren, ja den har jag gått i farmor Ingrids skola och lärt mig.



13 december.

Så har vi kommit till mitten av december och det var dags för luciafirande. Ture skötte sig bra och fick med beröm godkänt. Fikat smakade bra och något ljud från stjärttrumpeten hördes inte. Å tur var väl det....

 


Förberedelser.

På lördag smäller det. Då fyller Ture 3 år. Detta år har vi bestämt att vi ska vara friska och att vi ska ta igen firandet som utgick på grund av sjukdom förra året. Ture är minst sagt redo och jag ska bara ta mig igenom några förmiddagar med bakande först.

Vilket för mig bara är angenämt då jag älskar att baka. Tyvärr älskar jag att äta dom där jäkla kakorna, helst frysta, också. Just därför bakar jag gärna när det finns andra än jag som kan hjälpa till och äta.

 

Å vad passar inte bättre än till ett födelsedagskalas där allt med julen är bannlyst!


Nu är den här.

Julstämningen alltså. Hurra vad härligt. Vet ni vad som fattades?

Jo, musikhjälpen i P3.

Det är något med det där programmet, jag vet inte vad det är, men jag blir så jäkla lycklig. Förra året satt jag på jobbet tillsammans med min kollega Annica gömd bakom min dator och gravid som jag var tjöt jag i smyg till var och varannan låt. Åh det är så fint. Likaså när Ture föddes, då låg jag inlagd på US en vecka innan och kollade på musikhjälpen på TV.



Tänk att jag det var det som fattades. Äntligen, nu ska här önskas och lyssnas. För vem vill vara med att bidra till att Alla flickor har rätt att gå i skolan.

Nej just det, bidra:http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=3946


Det vackraste Ture någonsin har sett.

Så blev det en julgran i plast. Jäkligt praktiskt och skönt att inte behöva oroa sig för att den ska börja barra. Särskilt skönt med tanke på att vi haft gran sedan veckan innan 2:a advent.

 

Men vackert och stämningsfullt? Nja jag vet inte.



På väg till dagis.

Jag: Vet du Ture, imorgon är det lucia på dagis!
Ture: Tystnad.
Jag igen: Då ska du vara tomte och Ingrid pepparkaka. Å så ska ni sjunga och sedan blir det fika.
Ture: Tystnad.......
Jag: Det blir väl kul?!!
Ture: Jag ska sjunga och pappa ska spela med stjärttrumpeten!

Jo men visst, serrö.


77 dagar kvar.

Nu ska jag erkänna en sak. För vissa kommer detta inte som någon nyhet och för andra kommer detta säkert att bli en smula provocerande.


Idag är det exakt 77 dagar kvar tills min telefon kommer att ringa kl 06.00 på morgonen och jag kommer att smyga upp så tyst jag bara kan, klä på mig, få i mig lite frukost för att sedan sätta mig på tåget mot Norrköping. Dryga 30 minuter senare kommer jag hålla upp ”blippen” framför låset, höra klicket när dörren öppnas och sedan njutningsfullt
skrida in på jobbet. Herregud vad jag längtar.


Å jag vet. Tror ni inte att jag brottas med Europas sämsta samvete. Jag skäms för att jag inte har ro i kroppen att uppskatta att vara hemma och ledig med mina barn. Men jag har inte det. Det var samma sak förra gången jag var hemma med Ture. Efter ca 8-9 månade började det krypa i kroppen på mig och jag började längta hemifrån. Bort från skötbordet, dag-TV:n, diskbänken och lunken här hemma.


Just därför är jag så tacksam över att Pelle är redo att ta över staffetpinnen, eller i det här fallet, disktrasan. Tänk om jag levt i ett annat land där det varit otänkbart för en man att vara hemma med sina barn eller att vi levt på 50-talet? Huuaaaliga.


Åh vad är det för fel på att vara hemma med mig?!!! Du borde skämmas mamma...


2-barnsmorsans sprudlande helg...

Denna helg kommer förmodligen inte att gå till historien som den mest spännande helgen i världshistorien.

Jag tror till och med att det är så att vi kan sammanfatta helgen som en av de mest färglösa helgerna någonsin. För vad ska vi kalla en helg innehållande: storhandlingen på maxi (fruktansvärt tråkigt och dyrt), nedplockning av vinterdäcken i källaren (jag säger bara ÄNTLIGEN), Idolfinal (gäsp) och sist men inte minst spagetti och köttfärssås till söndagsmiddag.

Ja ni ser. Det enda som satte lite piff på den här helgen var en trevlig middag hos mor och far i lördags och Tures skridskopremiär i söndags. Men hej, en rolig sak per dag det får man väl var nöjd med som 2-barnsmorsa?!!



Förresten, angående det här med skridskorna. Vad han gör mig stolt min lille kämpe då han inte är någon unge som tjuter och gnäller i första taget. Nej då, Ture höll modet uppe trots att han for på ändan flera gånger och att det inte blev, om sanningen ska fram, någon skridskoåkning a´la Pippi Långstrump som jag tror han hade föreställt sig det hela. Bra jobbat Ture!



Min önskelista

Varför inte passa på att önska sig bra trädgårdsgrejor i julklapp. Här har ni fem önskemål på min lista...


1. Systemet IVÅG. Plattor, fågelbad och krukor av Signe Persson-Melin.

2. Boken Växtriket–Att skapa en trädgård. Jan Rundgren och Lars Ring delar med sig av sina tankar kring att skapa en koloniträdgård.

3. Lövkorg. Denna är helt perfekt då man aldrig kommer behöva pilla bort några grenar som fastnat.

4. Batteridriven gräsklippare MA 339 från Viking. Tänk vad skönt att slippa den där jäkla sladden...

5. En bra sekatör, min börjar bli utsliten. Bäst är att satsa på en av bra kvalité där bladen kan slipas.


 

 

 


Årets perenn 2012....Bolltisteln!

Eller om man känner för att svänga sig med det latinska namnet, Echinops bannaticus.


Bolltisteln är e
n reslig och kraftig perenn med tistelliknande växtsätt. De mörkgröna bladen är stora och med luden undersida. Blommorna är rörformade och sitter i en samlad rund blomkorg. Dessa stora bollika blomställningar är först silverskimrande och blir senare lilablå.


Bolltisteln trivs i fullt solläge och kan odlas i de flesta trädgårdsjordar, men föredrar lätta och väldränerade jordar. Eftersom denna perenn självsår sig ska man vara noga med att knipsa av blomställningen efter blomning. Om man nu inte vill att bolltisteln ska föröka sig. Bin, humlor och fjärilar dras till bolltistlar.


Blomfärg:Blå
Blomning: Juli-Sept
Höjd:100-120 cm


Ibland är man så långt ifrån varandra...

J: Kolla vilken fin väska! (Här P har du ett julklappstips...)
P: Va ska du med den där till du har ju redan en väska?

Ehhh....

Torsdag förmiddag.

Lämnade Ture på dagis och tog sedan en promenad genom ett fint frostigt Linköping som ledde till mer socialt umgänge än vad jag har drabbat samman med under hela veckan. Härligt!

Först en sväng till pappa och hans nya kontor, sedan en sväng till Sara för att hämta upp en liten pepparkaksoutfit till Ingrid.
I eftermiddag kommer svärmor Inger och Åke på besök. Härligt med vuxet umgänge!


Ingen bra dag.

Har sedan klockan 5 imorse, när Ingrid vaknade och var nyfiken på dagen, haft en djävulsk huvudvärk. 

Efter att ha lämnat Ture på dagis var Pelle och jag på utvecklingssamtal hos Tures fröken Lotta.
Sammanfattningen av detta utvecklingssamtal gjorde Pelle och jag ute på parkeringen där vi konstaterade, som så många andra föräldrar, att han har en personlighet hemma och en på dagis. Av Tures blommande 3-årstrots märktes inget. Nej då, istället är han en sådan glad och positiv kille som lyfter gruppen. Jo, ja tackar ja....

Efter lunch vek jag ner mig med de andra små då den sprängande huvudvärken vägrade att ge sig. Efter att ha sovit middag satte vi på Nils-Karlsson Pyssling, som Ture gillar och låg i sängen och slappade.
Nu skiter jag i det här och går och lägger mig. Hoppas på en bättre dag, utan huvudvärk, i morgon.




I ett chockartat tillstånd.

Ikväll har jag varit på pysselkväll i Ljungsbro. Jag är så fylld av intryck och upplevelse så jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja.

Vi börjar med själva pysslet som var bra. Härligt att få pyssla i fyra timmar och till det äta bullens varmkorv, pepparkakor och clementiner och bläddra i fina böcker och insupa inspiration.

Nu till det andra som var en chockartad upplevelse. Ja herrejävlar vilken kväll. Som ni säkert förstår var jag inte ensam på pysselkvällen, och tur var väll det för det hade varit lite trist. Nej då, ikväll har jag umgåtts med tjejer som skulle få kronprinsessan Viktoria att framstå som en riktig slampa!
Exempel: En tjej hade varit föräldraledig i FEM år och väntade nu sitt tredje barn och beräknade vara föräldraledig i ytterligare TVÅ år. En annan tjej hade tygblöjor på sin dotter och hade stöpt ljus i helgen. Den tredje tjejen satt och kritiserade en gemensam bekant för att hon hade sin äldsta på dagis när hon själv var hemma och var föräldraledig med småsyskonet......å så fortsatte det i den stilen tills det att klockan slog 21 och kvällen var över. Behöver jag säga att ingen av tjejerna använde mascara?

På väg hem var jag farligt nära att stanna på macken och köpa ett paket med röd prince utan filter och ställa mig och kedjeröka hysteriskt för att få någon slags balans i kroppen.

HERREJÄVLAR, nu får det vara nog med pysslandet på ett tag! Tur att man har Pelle att komma hem till efter en sådan här kväll. 




När en 3-åring säger till en gör man som han säger.

Så mötte vi tillslut vintern i trädgårdsföreningen och eftersom det var kallt, läs 2 plusgrader, tog jag på mig min mössa innan vi begav oss ut och Ture premiärkörde sin nya overallen.

Ture som inte kom ihåg min mössa från förra året tittade förundrat på mig och sa:
-Men mamma, det där är ju en bäbismössa. TA AV DIG DEN......NU!
Eftersom jag inte själv var helt hundra på min vita luddiga basker knölade jag ner mössan i vagnen.

Med eller utan mössa så hade vi i alla fall en jättemysig förmiddag i trädgårdsföreningen och Ture var överlycklig över att det var snö. Lite vackert var det också.




Vad sägs....

om att vi tar och hoppar över julen ett tag och njuter av en bild som får mig att vilja börja fixa om här hemma på "stubberten", för att använda ett uttryck som inte har sett dagens ljus på väldigt länge.


Bild från Ikeas sida http://livethemma.ikea.se/ .


Igentligen skulle det inte behövas så himla mycket för att översätta denna underbara bild till verklighet här hemma på Järnvägsgatan.....väggarna är redan vita, en liknande sideboard i teak finns, tavlorna har svarta ramar och en svart skinnsoffa i samma stil som fåtöljen finns. Vad som skulle krävas är nya vita gardiner i linne och lite fix med tavlor och annat plock.




Hoppsan, jag tror jag minsann har lite nedärvd tur.....

från min morfar Karl-Erik som var en riktig turgubbe. 

Förra veckan deltog jag för första gången i en bloggtävling. Anledningen var en länk, via en av mina favoritbloggar www.attvaranagonsfru.se , till en inredningsbutik som lottade ut två stycken tavlor av Lisa Bengtsson. En av tavlorna heter Barbro och är en av mina favoriter. Skrev ihop en liten motivering, gillade på facebook och idag läser jag följande på samma ställe....

www.cestlavie.se/
Nu änligen presenteras vinnarna av varsin elegant tax från Lisa Bengtsson! (vi har haft lite datastrul här flåt flåt)
Vinnaren av Barbro blev Jenny Wilzén, som även hon delat vår tävling på sin logg. Grattis JENNY!!


Välkommen hem Barbro, vi ska ta väl hand om dig!

Tydliggörande.

Här kommer ett litet tydliggörande för den äldre generationen.

Hörrni knasbollar, det är klart att jag inte hatar min sambo, det förstår ni väll!
Men när han kommer hem med en kasse proppfull med godis och choklad, och inte vad som helst utan mina favoriter, så har jag bara lite svårare för att älska honom sådär.....helhjärtat.

För det är ju såhär att det är inte han som går hemma hela dagarna och skåpsäter när han blir lite uttråkad. Inte heller är det han som har fött barn för 7 månader sedan och är i stort behov av att gå ner i vikt för att inte bli tvångsintagen i den svenska versionen av programmet Biggest loser. Inte heller är det han som av någon lustig anledning har kläder i garderoben som dramatiskt har krympt.  

Så rätt formulering hade varit:
Jag hatar inte min sambo utan det jag hatar är min totala avsaknad av karaktär, och okey då, ibland lite min sambo ;-).




Det bästa som finns.

En av mina bästa grenar har alltid varit att kasta saker. Jag har aldrig förstått mig på de människor på "andra sidan" som sparar som små ekorrar och tänker att det här är bra att ha, detta kan komma till användning någon gång i framtiden. Om jag nu kommer ihåg att jag har det liggandes här. Vill säga.

Visst kan det bero på att jag alltid, sedan jag flyttade hemifrån, har bott i små lägenheter och att kasta och sortera har varit en nödvändighet. Men ska jag vara ärligt så tror jag inte att det har med det att göra. Nej, ska sanningen fram blir jag så jäkla stressad av att ha massor av saker/skit omkring mig. 

Just därför tror jag inte att någon kan förstå hur tillfredsställande jag tycker det är att sälja saker. För mig är det som två "biggest loser feta" flugor i en smäll! Att bli av med saker och dessutom tjäna pengar på det!
I veckan som gått har jag, tack vare blocket och tradera, tjänat 1270 KR. Hipp, hipp, HURRA!


RSS 2.0