Sol, lek och fika.

Det känns sorgligt att konstatera att vi varit alldeles för lite på kollo i september. Detta blev jag påminnd om när vi i torsdags eftermiddag åkte ut och mötte upp Sara, Herman och Edith.
Just denna eftermiddag var det dessutom helt otroligt fin med strålande sol och 20 graders värme i luften.


Efter att ha torkat bort all smuts från bordet var det åter igen redo för att ta emot fikagästerna.


Edith, Ture och Herman.


Sommarblommor i september.

Den här rabatten kan man så här i slutet av september njuta av om man som jag besöker lekplatsen i trädgårdsföreningen.

Visst är bilden fin?!! Helt otroligt fin faktiskt....


Söndag i parken.

Ja vad ska man säga......ännu en eftermiddag i lekparken till handlingarna!

Men varför klaga? En helt nybyggd fin lekplats och två nöjda barn. Pelle och jag "fick" två kaffe för det fantastiska priset av 76 spänn. Men som sagt, varför klaga. Vi hade ju kunnat brygga kaffe och ta med själva men nu är vi inte riktigt den typen som håller på och grejar med sådant innan vi ger oss ut. Vi är lite mer av typen:

-Jag börjar bli lite sugen på kaffe. Ja med, gå in och köp du...

Annat blir det om vi köper hus. Då får vi f-n odla bönorna själva!






Förberedelser.

Nu börjar det bli dags att plocka in mina pelargoner som jag i år har bestämt mig för att försöka övervintra. Tanken är att dom ska få flytta till mina föräldrars växthus där det i vinter förhoppningsvis kommer att vara en temperatur på några grader plus. Med hjälp av el då förstås.

I helgen som varit har jag samlat ihop alla pelargoner och klippt bort de vissna blommorna. I våras när jag planterade ut pelargonerna samplanterade jag dessa med små gulliga exemplar av Plättar i luften. Tanken var att dessa skulle växa lite fint kring blommorna men istället har dom fullständigt tagit över i krukorna. Nästa år får jag plantera "plättarna" i lite större plastkrukor och gräva ner dessa i hop med pelargonerna så att dom inte tar över igen.



Tre som har vuxit och mått bra denna sommar.


Dessa tre har alla fått växa i väldräneradekrukor och med bra jord. Men det har inte varit lätt för pelargonierna då dom behövt kämpa om näringen med några hysteriskt stora Plättar i luften. Synd att jag inte tog en bild på "ruskorna" så hade ni förstått vad jag pratar om ;-)



En hängpelargon som har trivts bra på kollo, men nu åker även denna in i växthuset.


I början av april, nästa år, är det dags att plantera om dessa blommor i näringsrik jord och sedan på ett brutalt sätt klippa ner dom. Då ryker både blommor och eventuella knoppar. Allt för att pelagoneran ska bli så kraftiga och fina som möjligt då det är dags att i juni ställa ut krukorna.


Klippa ner hallonen....check!

Det må va hänt att jag gnäller jag när jag säger att man knappast kan kalla septembervädret för soligt men visst är det så att de senaste veckorna har bjudit på regn i luften, eller på marken, nästan varje dag man dragit upp rullgardinen!
Just därför kanske man uppskattar en soliga lördag i september alldeles extra mycket.

Med trädgårdshandskar, utrustade med extra långa skaft, på händerna klippte jag ner de hallonkvistar som gett frukt och börjat vissna ner. Kvar blev en skottkärra med skräp och en hallonhäck redo för nästa sommar.

Synd bara att jag hade slut på benmjöl, annars hade jag tagit bort det värsta ogräset och haft på lite gödning på hallonen inför nästa sommar. Men det får bli nästa gång istället.





Lågtryck över Järnvägsgatan.

Jaha så var det lördag igen. Skönt med helg men vad som inte är lika skönt är att vi förlorade en budgivning i veckan. Det ligger lite som ett grått moln över oss. Det där jäkla huset hade varit så himla bra för oss och vad som hade behövts göra hade bara varit att fixa några ytskickt.

Nu blir det en annan familj som får ta bort den ljusblå träpanelen i hallen, spackla och måla vitt. Kan säga att jag gärna varit den som hade gjort det!

Nu skakar vi av oss det där och laddar om.



Mogna tomater.

I fredags stoppade jag ner några av mina gröna omogna tomater tillsammans med en banan i en papperspåse. Kolla vad som har hänt i påsen idag tisdag...










Så var det vardag igen.

Efter att ha lämnat Ture i lekparken på dagis, fullt utrustad i regnkläder, gick jag och Ingrid till BVC där hon fick sin andra omgång med vaccin idag. Först var allt jätteroligt då två tanter satt och masserade hennes lår och gullade med henne.....men så plötsligt hög dom en spruta i vardera lår och sen var det inte så roligt längre. Stackars liten.

Några timmar senare var det dags att hämta hem en "sandpanerad" Ture. Han hade enligt egen utsago haft det: JÄTTEBRA MAMMA!

Annars då, jo Pelle jobbar och jag sköter en budgivning. Håll tummarna.






Schemalagd söndag.

Idag söndag har vi varit och kollat på inte mindre än tre stycken hus och jag kan verkligen inget annat än att säga att man blir matt i pälsen av att kolla på hus. Vad som ser ut på ett vis på bilderna på hemnet ser ut på ett helt annat vis i verkligheten. Både på gott och ont.


Detta var vad dagen bjöd på.....


Det första huset var en ren kompromiss. Pelle ville kolla och eftersom jag några timmar senare vill ha med honom till ett hus i Vikingstad var jag snällt tvungen att följa med på detta. Jag kan inte annat säga att planlösningen på detta hus var helt suveränt. Enplan i vinkel och med en jättemysig innergård. Bara ett problem igentligen.....Mantorp.


Detta låg i Vikingstad och hur gärna jag än vill flytta till Vikingstad så var detta inget att ha. Litet, plottrigt och en fullkomligt värdelös planlösning. Pricken över i:et var att när taket lades om, med nya fina tegelpannor, byttes inte takpapppen ut. Detta innebär att ska man köpa det här huset bör alla takpannor plockas bort och pappen bytas ut mot ny...Nej tack!


Ett litet charmlöst men funktionellt kedjehus i Linghem. Linghem - kompromissernas sovhåla. Huset var bra på alla sätt och vis. Bara en liten detalj....Innan man flyttar in ska man göra ett syllbyte. Kul. Nja. 


Hur som helst, nu är vi tre "erfarnheter" rikare. Ska som alltid bli väldigt spännande att se vart dessa hus landar i budgivningen.


En fråga till mina kusiner...

Häromdagen satt jag och pärlade med Ture. Efter att ha gjort en pärlplatta med lite olika färger slog det mig att det var något bekant över denna lilla skapelse. Efter ett par dagar med denna liggandes på köksbänken tror jag mig nu ha svaret på frågan. Men jag behöver lite hjälp...

Det är här ni, mina fina kusiner Caroline och Anna kommer in, för visst var det så att mormor och morfar hade något slags överdrag till en stor tändsticksask gjort av plastpärlor i just dessa färger? I så fall är det inte lustigt att något jag inte tänkt på eller för den delen sett på väldigt länge kan komma fram i huvudet?!

Om det nu är så att det fanns ett överdrag till en tändsticksask på Skomakaregatan 7?



17 september 2011

ser det ut så här på kollo.....








Varför har jag inte gjort detta tidigare?

Att pelagoner är blommor som gillar näringsrik jord och sol vet de flesta. Att de inte gillar för mycket vatten vet också de flesta. Så även jag.

Trots detta var det först i förra veckan jag ställde pelagonerna under tak och tro det eller ej men redan nu, en vecka senare, har dom börjat sätta knoppar och återfå sina fina gröna blad. Ja ibland är man bra trög....


Nu gäller det att komma ihåga att skydda dessa från första frosten genom att ta dom till mor och fars växthus. Men än är det väl ett tag tills dess....eller?

En tråkig insikt...

Trots en ruggig onsdag blev det en bra dag på kollo. Ingrid låg och snusade och sov i sin vagn inne i stugan och jag kunde ägna mig åt gräsklippning och lite annat fix.

Innan vi åkte ut till kollo tog vi vägen förbi Blomsterlandet och köpte lite tulpanlökar och som vanligt var utbudet av lökar helt fantastiskt. Dessutom var det 20 % på alla påslökar. Passade på att fråga en kille ur personalen hur det kommer sig att gamla sorters tulpaner, oftast röda och gula, kommer upp år efter år medans de rosa, lila och vita sorter jag planterar bara är fina våren därpå. Trots att jag gullar med gödning och gör mig till. 

Fick då förklarat för mig att de nya sorterna av tulpaner är framtagna så att blomman ska bli så stor och blomma så länge som möjligt. Dessa lökar, framtagna nere i holland där jordarna är betydligt bördigare och klimatet varmare än vad vi har här i Sverige, fixar inte våra kalla vintrar. Riktiga tulpanfantaster gräver alltså upp sina lökar och förvarar dessa i kylar för att senare på våren plantera ut dom. Puh!

Detta betyder alltså att om man vill ha lökar som kommer igen år efter år ska man satsa på röda och gula klassiska sorter och inte de "nya" sorterna. Eller gräva upp dom på hösten. Trist men sant...


Som vanligt - ett riktigt bra utbud!



Dessa två sorter har jag planterat ihop. Båda är sena i blomningen och höjderna är 40 och 50 cm.


Oftast står det att planteringsavståndet för tulpanlökar ska vara 10-15 cm men så glest har jag aldrig planterat. Istället, för att få ett maffigt intryck, planterar jag så tätt som möjligt!


Skönt nedbäddad låg Ingrid i vagnen och filosofera.


Ett drömscenario eller verklighet...?

Föreställer mig att vi vaknar upp till strålande sol, 20 graders värme, en Ture som kastar i sig frukosten och kläder som kommer på Tures kropp i en rasande fart, en Ingrid som sitter nöjd bak i bilen hela vägen till mormor och väl ute på kollo sover mätt och nöjd i vagnen, allt under tiden jag klipper ner hallonen och ger mig på gräsmattan med klipparen.

Vad tror vi om det? Ett drömscenario eller verklighet...?


Bästa Droppen!

För två år sedan var Ture 9 månader gammal och vi var ofta på besök på öppna förskolan Droppen i Ljungsbro. Idag två år senare var det dags igen....

Vi kan så här på kvällskvisten summera en formidabel succé och bäst av allt, om man frågar Ture, var en brödrost som han kärleksfullt höll fast vid och som fick vara med honom under sångstunden, fikat, klossbygget och målarstunden i ateljén.
Även Ingrid verkade uppskatta besöket. Efter att ha haft henne på höften i närmre en timme protesterade min handled och jag hittade en stor salladsskål att sätta henne i. Funkade fint för oss båda. Så pass fint att hon efter en stund slog ihop i ett hörn. I bilstolen kanske bör tilläggas och inte i salladsskålen.


Hej hej jag heter Lill-Pelle! Notera att salladskålen matchar Ingrids "dagens outfit"!


Socker-Conny brände av ett bländande leende när det var kvinnligt fägring i närheten! Kanske att den kvinnliga fägringen ser en smula tveksam ut.

Taklök

Taklök är något jag aldrig haft i min trädgård. Nu låter det som om jag haft trädgård i alla år och det har jag ju inte. Dock växte jag upp med föräldrar som har en stor trädgård men vad jag kan minnas fanns ingen taklök där. Inte heller på kollo har det funnits taklök.

Taklökar ska tydligen vara lättodlade, tåliga, glada och nöjda mest hela tiden var de än växer och de dör aldrig! Rätt okej egenskaper hos en växt. 

När jag ser dessa bilder blir jag allt lite sugen.Vore det inte fint att i hörnet av min betongbänk ha lite olika krukor/kärl med olika sorters taklökar. Jag tror det.





Taklökar, Sempervivum.



Närmre 30 än 40....

Söndag kväll och ännu en helg till historien. Lite läskigt vad tiden går fort. Det slog mig häromdagen att jag, i alla fall i ett par dagar till, faktiskt är närmare 30 än 40. Men bara i ett par dagar...
Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om utan vad vi gjort i helgen.

I fredagskväll var Pelle ute med några kompisar och jag åkte ut till mamma och pappa där dom tog hand om Ture och Ingrid medans jag lagade en citronkycklinggryta. Jag är verkligen så tacksam för att jag har mina föräldrar så nära och vet helt ärligt inte hur jag skulle klara mig utan dom.




Morfar och Ture skaffar sig mustach med hjälp av lite modellera.

Lördagen blev en riktigt lyxdag då jag och Ingrid mötte upp Vicke på Skandic city hotell och startade dagen med en smarrig hotellfrukost för att senare ge oss ut på stan för lite shopping. Kvällen avslutades med goda charkuterier på bordet och Mia Skäringers föreställning, dyngkåt och hur helig som helst, som jag tvingade Pelle att se på Tv:n.

Så vad har vi gjort idag söndag då.... jo självklart har vi varit på husvisning. Denna gång ett hus i Linghem.
Pelle tyckte det var ett bra hus, själv fick jag ingen magkänsla överhuvudtaget och därför har jag bestämt mig för att åka på visning nummer två, nu i veckan och känna efter en gång till. 
Trötta och sega stannade vi till på pizzerian där vi handlade kvällens middag. Jag fick dock ingen pizza eftersom jag inte kan äta osten så istället blev det en kebab. Inte helt fel det heller.





Regntunga skyar....

var det jag mötes av när jag igår morse drog upp rullgardinen. Hade i och för sig inte räknat med något annat då det alltid verkar vara skitväder just på onsdagar.

Trotsade vädret och åkte ut till Emmalund för att få ner de växter jag köpte på mässan i söndags. Ute på kollo var allt genomsurt och det klaffsade under fötterna när jag gick i gräset. Inget kul. Det blev en snabbis i trädgården och efter att ha klippt bort lite vissna blommor, ställt pelargonierna under tak, plockat upp fallfrukt och fått ner de nya växterna i jorden packade jag ihop och åkte hem. Lite lagom genomsur.

Istället för trädgårdspyssel träffade jag på eftermiddagen Maria och Ellen, och Julia och Lisa på stan och tog en kaffe. Självklart lyste solen och det var riktigt skönt ute. Typiskt.


Väderpinnen talade sitt tydliga språk....


Klematisen har sedan jag klippte ner den kommit igång med en andra blommning.


Dalian, fin så här på hösten.


Kärleksörten på god väg att få sin fina färg.


Sist men inte minst, slutskörden av tomaterna.

Finns det anledning att oroa sig?

Ture tar på sig sina nya kalsonger jag köpt åt honom och utbryter förnöjt...
-Men mamma så fräsiga!

Gröna omogna tomater.

Har ni precis som jag massor av omogna gröna tomater kvar på era tomatplantor fastän vi är inne i september månad? Kanske ni undrar om dessa ska hinna mogna innan den första frosten kommer?
Då har jag ett tips från en gammal trädgårdstidning att dela med mig av.

Lägg de omogna gröna tomaterna, tillsammans med en mogen banan, i en papperspåse och förslut påsen. Med hjälp av Etylenet som utsöndras från den mogna bananen mognar tomaterna på bara en dag eller två. Men det kanske ni redan visste....



Så sant som det är sagt...


I påsen med mig hem...

hade jag följande:


Längst fram, vit vallmo. Till vänster: Lavendel. Till höger: Hjärtklocka.

Lavendeln är inte så mycket att orda om. Den ska ersätta den lavendel som dött i den stora lila/rosa rabatten vid entrén.

Att plantera den vita vallmon, Perrys White, i en skuggrabatt kommer att bli lite av en chansning. Kvinnan jag köpte vallmon av sa att fördelen med att plantera den skuggigt är att blommorna håller längre. Dvs om man lyckas få fart på den.

Hjärtklocka, Allarifolia är en ny sort för mig och blommar med vita klockliknande blommor i juli-september. Trivs lika bra i sol som i skugga. Bladen är hjärtformade och blommorna klockformade därav har den fått sitt namn.

  
Hjärtklocka                        Perrys White


Sol och 25 grader varmt...

visade sig vara ett underbart skönt höstväder att besöka trädgårdsmässan Jättegrönt i. Hade en "hejdundrande" trevlig stund i Gamla Linköping och som bonus blev det fika med familjen Waernér. Passade på att handla några mer växter till min skuggrabatt, bilder kommer snart, som jag hoppas och tror kan bli bra.


Jag försökte att se vad mina olika äpplesorter kan tänkas heta, men blev såklart osäker när jag inte hade några exemplar att jämföra med. Nästa år kanske man orkar ställa sig i den lååånga kön och få sina sorter artbestämda.


Härliga växtbord med massor av perenner!


Sol, värme, goda vänner och fika. Kan det bli bättre?!!

ORKA!

I exakt ett år har vi letat hus. I helgen betade vi av tre husvisningar. Ett av objekten var det 26 familjer uppskrivna på listan. Nu kollar vi även på andra områden än Vikingstad och Linghem. Men så fort vi har parkerat bilen och börjar ge oss in i radhuslängorna känner jag i hela kroppen, såhär vill jag INTE bo.
Jag vill ju bo i ett enplanshus med källare i tegel i Vikingstad, hur svårt kan det va?!!!

Som sagt, ORKA!


Den här skylten hängde i Blästa på ett hus för 2,2 miljoner.


Skördefest på Färgargården

Visst låter det intressant!

Växter, honung, hantverk och äpplen - på höstmarknaden trängs lokala entusiaster inom olika områden för att visa och sälja sina alster. Detta är en mycket populär marknad dit både försäljare och besökare återkommer år efter år. Den 17 september är det dags för årets Skördefest vid Färgargården. Du kan handla växter, hantverk och frukt, svampbedömning m.m.

Östgöta Kök
finns på plats och ger tips på vad du kan göra med höstens primörer. Självklart kan du även provsmaka lite.

Fråga trädgårdsmästaren

Trädgårdsmästare Bengt Lundqvist finns på Färgargården hela dagen och svarar på dina trädgårdsfrågor.

Pris: Gratis  Tid: Lör 17 sep, kl. 10-15

Plats
:
Färgargården
Värdshusgatan 8
NORRKÖPING


En varning utfärdas för dagens tantskryt....

Ni har sett den förut. Men det kan inte hjälpas. Visst har jag en sjuhelsikes vacker pelargon!!!
(Smackar nöjt)


Planterat och klart.

September. Ja nu går det inte att förneka längre, nu är det höst.

Med överdragsbyxor på Ture åkte vi ut till kollo för att plantera gårdagens fynd. Å förlåt om jag tjatar men oj vad det finns fördelar med att plantera på hösten. Inte bara det att man kan få tag i buskar, rosor och perenner för halva priset eller att den starka vårsolen inte torkar ur de nyplanterade små sköra växterna, nej den största fördelen av dom alla är att man inte behöver gissa storlek och höjd på de växter som är på väg upp och som istället nu står klara i rabatten. På så sätt blir det lättare att se vart de ny växterna kommer att passa in och få möjlighet att kunna breda ut sig.


Klara färdiga.....plantera!


Ture gillade inte att jobba efter en skiss utan föredrog att "freestyla" lite. Dock märks det att han är min kille då han gillar raka rader!


Efter att jag fått styra upp det hela och återgå till skissen blev resultatet såhär. Ser inte mycket ut för världen men tar sig dessa växter kan det bli riktigt bra!


Här har vi det lågväxta japanska gräset: Carex morrowii.
 

Funkia Hosta: Fortunei 'Francee'.


Efter lite hederligt trädgårdsarbete är man värd en fika.


Lilla jag har inget att säga till om, jag får snällt hänga med på både det ena och det andra....

Höstshopping!

Imorse, efter att ha lämnat Ture på dagis, slog jag upp Corren och fick till min förtjusning se att Plantagen hade 50% rabatt på perenner. Slog snabbt ihop tidningen, kastade på Ingrid en kofta och satte mig i bilen och begav mig iväg.

Fem minuter innan dörrarna slogs upp satt vi på parkeringen och väntade. Där i bilen lovade jag mig själv att detta "kalas" max fick kosta 300 kr och att jag BARA skulle köpa perenner till rabatten vid päronträdet.
Vilket innebar att det var perenner som trivs i fuktiga och skuggiga lägen jag var ute efter.

30 minuter senare och 279 kr fattigare kom jag ut med 3 funkior, 2 vita solhattar, 2 vita astilbe och ett japanskt gräs...

Ett ganska bra utbud med allt från lavendel, flox, olika sorters funkior och gräs, steppsalvia och mycket annat smått och gott fanns på reaborden.


Tanken är att de vita kanterna på funkian ska matcha de vita blommorna på solhatten och astilben.


Under tiden Ture satt och ritade passade jag på att göra denna plan(t)eringsskiss. Bra att tänka till lite extra vad det gäller höjder och blommningstider innan man börjar gräva i jorden.


Så här ser rabatten ut idag. Får se vad Ture säger, när han vaknar, om att följa med och plantera på kollo.


RSS 2.0