Fika i skuggan

Imorse hade jag tre killar till frukost. Ture, Pelle och Pelles kompis Tobbe som sov över. Vi käkad frukost och Ture spred sitt goa morgonhumör. Senare på förmiddagen sa vi hej då till Tobbe och gjorde oss sedan redo för kolonin.
 
Idag var det lite av en släktträff på kolonin. Tures farmor Inger och Åke samt min mamma och pappa, kom på fika och fick träffa varandra för första gången. Jag bjöd på björnbärsmuffins till eftermiddagsfikat. Har en björnbärsbuske som ger jättefina bär i mitten/slutet av Augusti,  men har lite svårt att veta vad jag ska göra med alla björnbär.


Närmast kameran: Pappa, Mamma, Åke, Inger och Pelle.

Imorgon får jag assistans av mamma som ska hjälpa mig att passa Ture. Själv ska jag gräva bort tre stora perenner och plantera två stjärnflocka och en funkia. Dessutom är det hög tid att klippa gräset. Längtar så till att elen ska bli installerad så jag kan använda min elektriska gräsklippare och en kantklippare. För att inte tala om att kunna ha en kaffebryggare och ett kylskåp inne i huset!


Finfina fötter

Tänk vilken lyx det är att ha en liten kille som är 5 månader, snart 6, och som sover som en prins! Imorse vaknade vi klockan sex, åt lite mat och somnade sedan om och vaknade inte förrens klockan halv tio. Gud vilken lyx!
På förmiddagen kom tjejerna från mammagruppen. Vi fikade och pratade mest om våra små......Det är faktiskt ok att prata barn å bajs, så länge man håller sig till de som är intresserade! Det var riktigt mysigt att se hur dom har utvecklats och växt för var gång vi ses.

Efter en promenad runt ån med Maria och Moa kom mamma för att passa Ture. Själv skulle jag på fotvård, och det blev en riktigt skön timme. Jag är så nöjd med att jag regelbundet går på en fotvårdsbehandling, det är en bra investering.
Tjejen jag går till heter Ulla och är inte bara en legitimerad fotterapeut, hon är supertrevlig också! Ett ställe jag varmt rekommenderar:    www.skonafotter.se

Nu är klockan tio och det är fortfarande ljust ute, Pelle och Ture snusar och sover i rummet brevid och jag njuter i fulla drag av att ha den här tiden helt för mig själv.


Hoppas föräldraledigheten aldrig tar slut...

Tog tåget till Norrköping på morgonen och var lagom framme tills att butiken öppnade. Kul att träffa sina arbetskompisar som man vanligtvis ser varje vardag. Det mesta  vara sig likt och Sara hade gjort ett bra jobb, butiken så riktigt bra ut!

Blev sedan bjuden på god kycklingsallad hos Vicke och Hugo. Hon gjorde en supergod kall sås som var riktigt enkel att göra. Blanda ihop turkisk yoghurt, färsk hackad basilika och riv i lite parmesan....klart!
Efter lunchen gick vi till Stadsmuseét och tittade på utställningen Plastic. Presentationen var verkligen bra, den bestod av plexiglashyllor där allt var uppställt i färgskala. För två tjejer som båda sorterade tuschpennorna i färgordning när vi var små var detta lycka!


Passa på att besök utställningen om ni har vägarna förbi Norrköping.
Gratis, intressant och med många gamla godingar man känner igen. Dessutom har Stadsmuseét en
riktigt bra shopp i anslutning.

Efter museét gick vi vidare till Knäppingsborg, ett rätt så nyöppnat ställe i ett gammalt kvartér med flera restauranger och inredningsbutiker, och tog en fika. Se: www.knappingsborg.se
Dagen avslutades på Myrorna som i Norrköping är ett riktigt kanonställe. Ordning och reda, bra priser och två stora våningsplan med massor av grejor. Är skitnöjd med mina två fynd!


En riktig vintagesjal i siden från märket Cacharel för 30kr och en fin bok med
vackra illustrationer som jag har tänkt att göra tavlor av till Ture för 5kr.


Ja vet, jag skrev just vintage, ett ord som står mig upp i halsen. Få vet vad ordet innebär..... Idag kallar alla klåpare med en loppis, secondhand eller dylikt allt för vintage. För 5 år sedan var det få som visste vad det var. Kappahl har just lanserat en "vintage-kollektion". Jag blir så jävla irriterad.
Vintage är ett gammalt klädesplagg, en accessoar av ett lite dyrare märke.
Hur Kappahl kan göra en "vintage-kollektion" vet jag inte. Kalla det för f-an inte för vintage utan använd rätt ord.....Retro!

Puuh...nu känns allt lite bättre.

Varmt!

Vilket kanonväder det har varit idag! Riktigt  varmt och skönt. Jag var ordentlig och smörjade in mig med solskyddsfaktor från Dermalogica i ansiktet, dock struntade jag i armarna, vilket straffade sig! Ture och jag gick ut till kolonin och som vanligt vaknade han när vi kom fram. Klippte gräset och planterade ut några påskliljor som jag köpte tidigare i våras. På så sätt får jag glädje av dem även nästa år. 

Just nu är det galet vad mycket det händer i trädgården! Har jag inte varit ute på kollo på några dagar så har det hänt massor. Idag upptäckte jag att valmon som jag sådde förra våren inomhus, och drev upp, har vuxit och är dessutom full med knoppar. Sorten är Orientalisk vallmo, ljusrosa och otroligt vacker. Dock blommar den bara några dagar och kommer regnet så är det kört, nästan att man får sitta pass och titta när de blommar!


Orientalisk Vallmo



Imorgon bär det av till Norrköping. Ture ska åka tåg för första gången, vilket jag i och för sig tror imponerar föga.....Vi ska hälsa på på jobbet och sväng och sedan till min vän Vicke och hennes Hugo. Tydligen har en ny utställning, som handlar om produkter i plast genom årtiondena, öppnat på Stadsmuseét.  

Sommaren är räddad

Jag har nu mera "gröna fingrar", vilket känns bra! Detta betyder att vad jag än tar mig för i växtväg kommer jag att lyckas!
Anledningen till detta är att jag fick dessa sköna piller av min bästa vän Anna.


Tablettasken tog slut på några sekunder och nu inväntar jag resultat...


Slut på anarkin i hallonhäcken!

Det värsta som finns är när man är på kolonin och har tänkt att uträtta massor av saker och när man sedan flera timmar senare packar ihop och ska hem märker att man inte har fått något gjort. Motsatsen är när man är där och inte har något speciellt inplanerat men i slutet av dagen har fått massor gjort. Just en sådan dag var det idag!

På väg ut stannade vi till på Blomstertorget och köpte till några störar som jag skulle ha till att binda upp hallonhäcken med. Hade även tur och fick tag i en tjej som kunde klippa av lite markduk åt mig. Väl framme på kollo tog Pelle Ture och åkte en sväng i bilen. Jag passade då på att jämna ut marken framför redskapsboden och la över markduken. Sedan var det bara att börja lasta singel i skottkärran och ösa på. Koloniföreningen har fixat så att det finns singel att hämta för 50 kr per kärra. Kanske inte det billigast priset men vad gör väl det när det finns tillgängligt på parkeringen ett par meter bort.

Så här fint blev det. Nu ska jag bara fixa några stenar att lägga som avslut och så i lite nytt fint gräs.

       
Före                                Efter

På eftermiddagen kom mamma och pappa ut. Vi fikade på en misslyckad sockerkaka som jag hade bakat....hur man nu kan misslyckas med en sockerkaka!
Sedan hjälpte pappa mig att borra hål i störarna i hallonhäcken och dra lina genom för att binda upp hallonen.


Snart kan man börja äta egenodlad sallad.



Som om vi inte fick nog av mina föräldrar åkte vi hem till Tokarp och blev bjudna på plankstek. En stor stark uteblev och vi behövde heller inte betala 99kr när vi gick. Istället drack vi vin och åt god rabarberpaj. Ture var i toppform, visst kräktes han som vanligt, men han satt också och skrattade och underhöll oss alla!


Min fina, fina lille vän!


Arkösund

Idag var det inga problem för Pelle att gå upp på morgonen, han hade nämligen en ny bil att hämta! Detta innebär att vi nu för tiden åker i en mer "familjevänlig" bil....

Vi satte oss i bilen och åkte iväg till min vän Anna och hälsade på henne och hennes föräldrar som har ett fantastiskt boende i Arkösund. Familjen Lindqvist anslöt lite senare och vi åt god lax till lunch.
Ture var i toppform och slog rekord i att kräkas. Som Pelle sa: Han luktar som ett gammalt bänkfyllo, å ja, jag kan tyvärr bara hålla med. Men vad ska man göra, ibland räcker det inte med ett ombyte.

På eftermiddagen kom solen fram och vi kunde gå ut. De passade Sten och Svea bra, som både var "höga" på socker och passade på att springa av sig lite. Goa, goa ungar är dom!!!



Anna x 2, Pelle, Sten och Svea.

Trots regn blev det en supertrevlig dag. Synd bara att dessa två damer inte kan ta sig samman och flytta hem till Östergöööötland. Det är ju faktiskt där dom hör hemma! Fast det är klart, vart skulle jag bo när jag är i Stockholm...


Äntligen lite sol

Idag har jag och Ture varit på babycafé i Tannefors. Sång och fika, mycket trevligt. När vi gick hem sken solen och det var varmt för första gången på länge.....äntligen!
Borde egentligen ta och städa lägenheten men har ingen lust. Skyller på det fina vädret...

Väntar på att lille Herr Strand ska vakna så att vi kan ge oss ut igen. Under tiden har jag fastnat på denna inspirerande hemsida för trädgårdsnördar!

www.odla.nu

Trädgårdsfredag

Måste säga att Svt en en gång har fått till ett bra trädgårdsprogram. Programmet heter Trädgårdsfredag och visas, vilket man kanske kan gissa sig till, på fredagar.  Om man inte kan vänta på nästa avsnitt som är på Fredag kl 21.30 kan man alltid använda länken nedan och kolla på Svt/Play.

http://svtplay.se/v/1540510/tradgardsfredag/del_1_av_8?cb,a1364145,1,f,109629/pb,a1364142,1,f,109629/pl,v,,1557997/sb,p109629,1,f,-1


Betongblad

För några vårar sedan gjorde jag, som så många andra, betongblad att ha som dekoration i trädgården.



Här kommer instruktioner på hur man gör!
Du behöver följande:

Rabarberblad
Finbetong
Plast (sopsäck)
Sand
Matolja
Nät (hönsnät)
Papp/träskiva
Plasthandskar

A.
Forma sanden på trä/pappskivan till en kulle. Höjden på kullen bestämmer fatets djup.
Lägg bladet över sandhögen med baksidan uppåt.
Pensla bladet med matolja, detta för att bladet ska släppa lättare från betongen.

B.
Blanda betongen enligt instruktionerna på förpackningen. På med plasthandskarna och lägg sedan på 1,0-1,5 cm tjockt lager betong. Följ bladets kanter.

C.
Klipp till ett stycke av hönsnätet och placera det ovanpå betongen. För att inga vassa kanter ska sticka upp böj gärna till nätet efter bladets form. Lägg sedan på ytterligare ett lager betong så att betonglagret blir ca: 2,5-3,0 cm tjockt.

D.
Täck bladet med plast. Efter ca 1 dag spraya bladet med vatten så att betongen inte härdar för fort och riskerar spricka. Dag 2 är bladet torrt. Vänd då bladet upp och ner och ta bort rabarberbladet från betongen. Det kan vara lite pilligt att få bort bladet och som hjälp kan man då använda en scotch-svamp att gnugga rent med.

En solig fredag!

Vaknade tidigt och efter en snabb frukost klädde vi på oss och gick ut till kolonin. Som vanligt vaknade Ture precis när vi kom fram och det var bara att kasta upp honom på armen och traska runt i trädgården. Gjorde några hopplösa försök att få honom att ligga själv på en filt under äppleträdet så att jag skulle kunna sätta igång och jobba, men trots mina;
-Åh vad mysigt att ligga under trädet, gallskrek han och var bara nöjd med att bli omkringburen.....

Till slut somnade han och jag kunde sätta igång att gräva i ett av hörnen där jag har en rabatt full med risiga växter och en hel del kirschkål. Hann med att flytta några växter och hittade två fina aklejor i ogräset. Hoppas bara dom klarar flytten.

Pelle kom ut efter jobbet med gräsklipparen som jag köpte tidigare i veckan på blocket. Tyvärr kunde jag inte koppla in den och klippa gräset eftersom elen inte är installerad än. Har kollat runt på gräsklippare men de flesta är ganska stora och då får jag problem med vart jag ska förvara den. Den här gräsklipparen heter Flymo, Pac a Move, och hela grejen med den är att man kan fälla ihop den.

http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=lJugzY2MHww


Är inte you-tube fantastiskt underhållande, här kan man kolla in en demovideo för gräsklipparen!

På kvällen var Pelle, Ture och jag ute och käkade på Magnolia. Trevlig men lite för kallt att sitta ute visade det sig efter ett tag. Imorgon är det Sof-festival på stan och på kvällen ska vi ut till Mattis och Camilla och kolla deras lille Olle och även kasta ett getöga på Eurovision.


Vilken bra dag!

Tillsammans med mamma och Ture var jag på kollo hela dagen igår. Eftersom mamma  var gullig och tog hand om Ture fick jag massor gjort! Har funderat länge på att gräva en till rabatt längs med en del av staketet. Igår blev det äntligen gjort. Vändgrävde ner en säck med kogödsel så jorden fick lite näring och sedan planterade jag blommorna.
Här kommer en klassisk "före och efter" bild...

      
Före                                         Efter

Jag har lärt mig av tidigare misstag att inte plantera för tätt. Är det så att det ser glest ut efter ett par år kan man ju alltid plantera med någon marktäckare för att fylla ut. (Läs: slippa rensa ogräs)

Blev otroligt nöjd eftersom den nya rabatten även medförde att jag kunde gräva upp några Jättedaggkåpor som satt alldeles för tätt i rabatten vid ingången. I den rabatten kunde jag istället plantera den Röda solhatten och Kantnepetan som jag köpte på mässan i söndags.

Lyfte även på fiberduken i en av pallkragarna och hittade en vacker liten rad med ruccola.


Lycka!


Tänkte också visa min fina "snowball-klematis" som jag planterade i kruka förra sommaren och som har överlevt med endast en skvätt vatten i vinter i min lilla kolonistuga. När jag tog ut den i våras var det några torra pinnar som stack upp men redan efter en vecka kom det nya fina skott.



Den här klematisen blommar med små vita blommor som ser ut som
små snöbollar. Där av namnet...


Norrköpingsbesök.

Haft besök av Victoria och hennes son Hugo idag. Efter att Vicke satte saxen i mitt hår gick vi ut en sväng på
stan. Klarade nästan helt från att shoppa men föll för en fin liten necessär på no 36.

På kvällen var pappa hos oss och vi gick igenom vart vi ska placera eluttagen på kolonin. Nu är det ett par dagar sedan jag var där, vädret har varit kallt och blåsig, men imorgon ska jag dit. Har jag tur kommer mamma och tar med Ture på en promenad så att jag kan gräva och plantera blommorna jag köpte i söndags. 



 


Rödpennan har hört av sig...

Min mammas paradnummer är och kommer alltid vara rättstavning. Tyvärr har jag inte ärvt denna talang och stavar istället som en kratta....

Enda sedan jag började att blogga har jag väntat på att mamma ska höra av sig i ämnet och i förra veckan slog hon till!
Efter en genomgång av inläggen gick jag in och ändrade de språkliga misstagen. Bl a blev "damsugare" en "dammsugare", å visst det är ju trots allt en viss skillnad :-)

     
Tills jag fixar wordprogrammet i min nya dator är denna min bästa stavningsvän.

Efter mamma förstås!

Jättegrönt

Fick sällskap av Pelle och Ture på utställningen Jättegrönt i Gamla Linköping idag. När vi kom dit vid 11-tiden var det total kaos på parkeringen. Hade tur och fick till slut en parkeringsplats.


Bästa Pelle som följer med på trädgårdsevenemang!


Som vanligt var det mycket folk och trångt runt borden, men det var bara att ge sig in! Jag vet av erfarenhet att om man hittar något ska man inte tveka utan slå till direkt. Förra året missade jag en fin jätteverbena för 50kr för att det var det första jag såg och ville vänta med att handla. Inte så smart....

Idag däremot var jag i handlartagen! Fick med mig 2 st Röd solhatt, 1st Lupin, 1st Akleja, 2st Kantnepeta och två sorter jag inte kommer ihåg namnet på.  Styckpris på planterna var 20kr, ett riktigt fynd!


 I väntan på att komma i jord.

Håller tummarna för att det inte ska regna imorgon så att jag kan promenera ut till kollo och börja gräva i
rabatten som jag ska plantera i.


Regn

Jaha, nu har det varit regnväder i två dagar.  Ok, inte regn hela tiden men grått och trist till skillnad mot det fantastiska väder som varit. Jag har hållit mig hemma och inte varit på kollo. Börjar bli riktigt rastlös....

Jag fick ett mail från min kompis Anna. Hon och hennes pojkvän hade läst min blogg och tyckte jag var dålig på att lägga ut bilder och ville se mer av huset och tomten. Kan inte säga emot, så nästa gång jag är ute så ska jag minsann fotografera! Så håll utkik, snart så!

Under tiden lägger jag ut en bild på mitt rådjur som jag vann på en fest förra sommaren. Arrangörerna till festen hade rensat sina garage och skänkt "skräp" som dom ville bli av med. Jag vann rådjuret och tycket att det skulle passa fin fint på kollo. Man kan ju inte vara seriös hela tiden, något fult måste man ju ha!



Är han inte lite rar när han ligger på en bädd av vitsippor ;-)


Botaniska i Göteborg

Satt precis och gick igenom gamla bilder i datorn och hittade den här fina bilden.



Bilden är från 2007, jag och min kompis Vicke var på en liten semester i Göteborg. Vi besökte utställningen "Carl von Linné 300 år" i Botaniska trädgården. Kan verkligen rekommendera Botaniska, massor av vackra planteringar att titta på och dessutom ett trevligt fik! Inträdet är fritt men vill man kan man lägga en tjuga i bössan vid entrén.

Mårbacka...

I början av April var jag i blomsteraffären buketten i stan. Skulle igentligen inte handla något men i ett hörn hittade jag 3 st riktigt fula mårbackapelagoner. De risiga stackarna kostade endast 19 kr styck och jag kunde inte hålla mig....

När jag kom hem planterade jag om dom i större krukor och gav dom ny näringsrik jord. Sedan var jag brutal med sekatören och klippte bort knoppar, blommor och massor av skott. Skotten stack jag ner i den blöta jorden och höll tummarna för att de skulle slå rot.

En månad senare har pelargonerna blivit jättefina och med massor av knopp. Tycker att jag gjorde en bra affär när en Mårbackapelagon vanligtvis kostar 70 kr!



Ibland måste man helt enkelt vara lite brutal med blommorna!
Imorgon måndag ska jag ut till kollo och vattna busken som jag flyttade i förrgår. Hoppas verkligen att den klarar sig.
Pratade med mamma idag och hon lovade att någon gång under veckan komma ut och vara barnvakt åt Ture så att jag ska kunna måla klart uteplatsen. Någon jag har skjutit upp i över ett år.....


Trevligt besök

Ture och jag traskade ut till kollo på förmiddagen och Pelle var kvar hemma för att städa. På vägen ut ringde jag Magnus och bjöd in han och Emma till kolonin på en fika. Tidigare när Emma bodde i Göteborg  och var här i Linköping hos Magnus var dom ofta och fikade på kollo, men nu när dom båda bor här har vi konstigt nog inte fått till det.

Men idag så! Vi fikade och njöt av solen och efter en stund kom även pappa på besök. Tänk vad trevligt det är med gäster, man behöver ju faktiskt inte arbeta jämt!


På eftermiddagen började det dock klia i fingrarna och jag bestämde mig för att flytta en stor buske som jag har gått och retat mig länge på. Som tur va fick jag hjälp av Pelle att baxa iväg busken och tillhörande jordklump. Grävde först ett stort hål som vi fyllde med vatten som fick sjunka undan. Därefter grävde vi upp busken med hjälp av en grep, Det är viktigt att man inte använder en spade då rötterna förstörs, en grep och ett spett är det bästa. Sedan satte vi ner busken och fyllde med jord. Det sista jag gjorde var att gödsla med benmjöl innan jag åter igen vattnade.

Nu gäller det att vara ihärdig med vattnandet så att busken inte torkar ut och dör.

Fick mig ett rejält skratt när jag kom hem och fick se mig själv i spegeln. Hade fått en duktig "raggarbränna" på armarna. Tro mig när jag säger att det svider ordentligt!


RSS 2.0