Gräsliga grejor och träiga krattor...

är en utställning som öppnar lördagen den 3:e september kl 14 i gamla Linköping. Utställningen handlar om gamla tiders trädgårdsredskap, gräsklippare och trädgårdsmöbler.

Dagen efter, söndagen den 4:e september är det dags för höstens upplaga av trädgårdsutställningen Jättegrönt.
Har rekommenderat denna utställningen flera gånger tidigare och kommer även att göra det denna gång! Gör ett besök och ta tillfället i akt och fynda bra och billiga växter.

http://www.gamlalinkoping.info/index.php/sv/nyheter/288-stor-tradgardshelg-den-3-4-september

 



Summa...summarum.

En slapp och skön helg till enda.

I fredags fick jag tre underbara timmar för mig själv, shoppandes på stan. Hittade flera fina "fynd" vilket verkligen gjorde min dag. Eller rättare sagt, hela min vecka. Annars brukar det ju vara typiskt att när man ska handla hittar man inget, men så var inte fallet denna gång. Avslutade dessa underbara timmar med en soyalatte i solen.

Annars då. Jo vi har hängt i lekparken, kollat hemnet - ungefär tusen gånger, varit på 40-årsfest, storhandlat och sist men inte minst så har vi pärlat. Något som Ture är en mästare på.

Trots uteblivet kollobesök, en förskräckligt skön helg.


Vit Rudbeckia.....

eller om man vill, Echinacea purpurea 'Alba'.

Köpte dessa, på Jättegrönt i gamla Linköping, för några säsonger sedan och varje år har dom vuxit sig kraftiga och blommat länge och pålitligt.


Växtsätt: Upprättväxande 80-100 cm blomkorgarna på styva stjälkar.Blommor: Vita enkla kragar med stor svart knapp med pistiller i orange.Blad: Lansettformade blad, glatta mörkt gröna.Läge: Sol lätt väldränerad jord.


Sommarminne.

Klippte av några lavendelkvistar, som ska få hänga i mitt kök,  för att spara lite lukt från sommaren.
Visst är dom fina....


Beskrivning arbetsbänk.

Här kommer beskrivningen till arbetsbänken. Jag valde att minska ner en bräda på djupet men annars är det samma. Bänken heter "Annas arbetsbänk" och finns på "vi i villas" hemsida.

http://www.viivilla.se/Tradgard/Mobler/Annas-basta-arbetsbank-42595


Vi säger hurra för en bra onsdag.

Igår onsdag hängde jag och Ingrid som vanligt på kollo.

Tisdagens härliga, soliga och varma väder lyste dock med sin frånvaro och istället bjöds det på blåsigt och ruggigt höstväder. Trots det trista vädret blev det en bra dag. Ingrid nöjd över att få sitta i sin babybjörn och jag tacksam över att hinna med både gräsklippning, lite pyssel med pelargonierna, fixa upp spaljén, plocka av de färdiga tomaterna och rensa bort lite ogräs.


Idag behövdes det en mössa!


Borta vid skottkärrorna stod dessa äpplen att ta del av.


Härligt att äta egenodlade tomater, trots att dom är långt från solvarma. 
 

Sist men inte minst, spaljén på plats.


Invigning av den nya arbetsplatsen!

Det var minst sagt en fröjd att ställa sig och diska idag. Inte bara de att det var skönt att diska i varmt vatten, allt gick så mycket lättare när jag hade en arbetsbänk i rätt höjd och inte minst yta att ställa grejorna på.
Behöver jag skriva att det dessutom var skönt att slippa bli blöt, kall och geggig om fötterna.....nä jag trodde väl inte det.


Nu är det bara en sak jag funderar på. Varför i hela fridens namn har jag inte gjort iordning denna plats förrens nu?


En krans.....eller nå´t.

Hittade ett vilt äppleträd och fick lust att testa att göra en krans av de små sura äpplena. Visst blev det en krans men något kransbindare av rang kan jag knappast kalla mig för! Trots det fick den komma upp på dörren.


Dagens tips!

I trädgårdsföreningens handelsträdgård kan man fram tills på fredag handla perenner, buskar och rosor för 30% rabatt. 

Efter en sväng i handelsträdgården kunde jag konstatera att några exemplar hade sett sina bättre dagar och att några andra var lite mer livskraftiga. Jag måste säga, efter egen erfarenhet, att plantera nu i augusti är egentligen helt perfekt. Det finns fortfarande tid för växten att rota sig och man behöver inte stå vakt och vattna. Vill man vara på den säkra sidan kan man hjälpa till lite genom att kratta över lite löv när frosten kommer för att nästa år ha en växt som har rotat sig och bara väntar på att få komma igång att växa. Helt klart bättre än att plantera på våren.


Bara ett litet tips...

Dagens upptäckt i parken.

Som så många gånger förr tillbringade jag, Ture och Ingrid även denna eftermiddag i lekparken i trägårdsföreningen.

Solen sken och Ture hittade några kompisar att leka med. Själv hittade jag dom här fina, rostiga kanterna i en rabatt. Det kan allt som oftast vara svårt att göra ett snyggt avslut där rabatten övergår i gräs eller som i det här fallet grus.

Enklast är att gräva en snygg kant med spaden men tyvärr brukar det inte ta så långt tid innan kanten "suddats ut" och gräset är på väg in i rabatten igen. Att lägga små stenar längs med kanten är fint, men tyvärr inte så praktiskt när det kommer till gräsklippning.


Cirka 10 centimeter hög, rostig och alldeles perfekt i rabatten.


Fick lite ont i mammahjärtat när jag upptäckte att barnen skrattade elakt när dom märkte att Ture inte bara tyckte det var roligt att bli jagad utan att han också blev rädd.
När en av flickorna trillade omkull och började gråta log den lille röde killen med hornen och eldgaffeln på min axel elakt. Ja vissa saker sköter sig ju bra självt!
 

Äntligen lite picknick i köket.

Varje gång vi är hos min moster Marie-Louise, som har delar av porslinet Picknick (design Marianne Westman), blir jag påmind om hur fantastiskt fint detta tryck är! Jag har alltid varit förtjust i grafiska mönster och färgkombinationer från 50-talet och just Picknick är verkligen en favorit.

Just därför blev jag jätteglad när jag såg att Åhlens tagit in detta tyg och bestämde mig fort för att nu ska det minsann bli picknick i köket!


Gula morötter, blå fiskar, vinröda lökar och gröna ärtor.....visst blev det fint!

Better be safe than sorry....

För tre vintrar sedan var jag gravid med Ture och köpte mig en svart, stor och tyvärr ganska ful vinterjacka för att klara kylan. Året därpå fortsatte jag, av någon outgrundlig anledning, att gå i samma fula jacka. Förra vintern var jag gravid igen och vad passade inte bättre än att låta den stora fula jackan komma fram åter igen.  Men nu får det faktiskt vara nog! Jag tänker inte riskera ännu en vinter med denna fula jacka. Jakten på den perfekta vinterjackan börjar nu!

Vi gör det enkelt för oss.....väldigt enkelt!

Idag slog vi följe med Maria och Moa och hängde i lekparken i trädgårdsföreningen. Vi klarade oss ifrån regnet och hade en riktigt mysigt förmiddag. Lagom till att vi skulle gå därifrån började regnet dock att ösa ner.

På väg hem tog jag beslutet att göra det enkelt för mig själv och gick därför in på Sibyllan på hörnet. Med två kokkorvar med mos i Tures mage senare styrde vi sedan kosan till Hemköp för att inhandla kvällens middag - charkisar. Väl hemma tog det inte många minuter innan unge herr Strand sov och jag kunde i lugn och ro ge Ingrid mat.

Redan innan Ingrid föddes lovade jag mig själv att göra det så enkelt som möjligt för mig själv och hålla oss så långt borta det bara går från fullbokade dagar och en massa fara och flänga runt på diverse aktiviteter. Under dessa fyra månader som gått av mitt liv som tvåbarnsmamma har jag även kommit till insikt att hur kul det än är att baka så är det tio resor enklare, och på så sätt roligare, att skaka fram några ballerinakex ur en förpackning. 

Just nu lägger Pelle Ture och jag ska precis korka upp vinet och plocka fram charkuterierna.
Håller ni inte med, varför krångla till det när man kan göra det enkelt för sig! Trevlig helg. 


 
'
Moa och Ture.



Idag är det torsdag....

och ett endaste litet hus i Linköping har kommit ut till försäljning på hemnet.

ETT.ENDASTE.LITET.HUS


Puh........


När man inte kan vara på jobbet får man roa sig med annat.

Blir lite sugen på att ge mig ut och plocka lite rönnbär och binda en fin rönnbärskrans. Oj vad det där lät präktigt, men det kan inte hjälpas. Blir man sugen på pyssel så blir man.

Frågan är bara om jag kan lura med mig Pelle ut i skogen och plocka lite rönnbär nu i helgen. Måste fixa lite tunn ståltråd först bara.


Den här fina kransen hittade jag på nätet. Något säger mig att den som bundit denna har bundit några kransar innan den här. Eller vad tror ni?!

I snigelfart.

I slutet av juni spikade jag och Ture ihop den spaljé som björnbärsbusken skulle få glädjen att klättra upp för. Vi var väldigt nöjda med vårt verk och det som fattades för att spaljén skulle upp på husfasaden var bara lite rödfärg så skulle saken var biff.

Idag, cirka en och en halv månad senare, har spaljén äntligen fått rödfärg på sig. Nu återstår bara för färgen att torka och för mig att spika upp spaljén på väggen.....

Ta nu inte ut någon glädje i förskott lilla björnbärsbusken. Räkna med ett stöd att klättra mot i slutet av oktober. Tidigast.






Ful blomma och en jävla skitdag!

Laddad upp till tänderna åkte jag med Ingrid i baksätet från Tokarp, där vi lämnat Ture hos mormor, ut till kolonin för en heldags trädgårdsarbete.  Men någon heldag med trädgårdsarbete blev det inte.

Lagom att vi köret in på parkeringen i Emmalund började Ingrid att gasta. Ingen fara tänkte ja, hon är förstås hungrig och efter att hon fått lite mat är vi på banan igen....Jo ja tackar ja!

Hon vägrade att äta och det enda som funka var att jag hade henne framåtvänd och gick omkring och bar på henne. Tillslut lyckades hon komma till ro och jag kunde börja med att rycka bort den blomma som jag utan tvekan kan utnämna till årets.....nej förresten, decenniets fulaste perenn nämligen Gullris eller om man så vill, Höstgullris. Denna vidriga sak har nu helt tagit över rabatten och den buske som en gång var så fin den syntes knappt längre.


Före


Efter - Vad som ska planteras här återstår att se. Kanske några funkior skulle bli fina här. Platsen är för det mesta fuktig och därför borde funkian trivas här. 


Samtidigt som regnet började dugga från en mycket svart himmel vaknade Ingrid och började skrika. En något "vresig" Jenny kastade in loppcirkusen i bilen och gasade från kolonin och hem. Å ja, jag vet....man kan inte bli arg på en 4-månaders bebis. Men efter dagens totala sabotage blev jag faktiskt det!

Just nu....

vill jag ha den här boken att bläddra i, skriven av Ingrid Eliasson och Bill Mason.
Följande står skrivet att läsa om boken Frestelser och fröjder på kolonin:

I sin research för denna bok har Bill Mason fotograferat tusentals kolonistugor och trädgårdar. Hans härligt överdådiga bilder visar kolonilotter under hela säsongen växter, grönsaker och hur ägarnas olika och personliga trädgårdsdrömmar tagit sig uttryck. Ingrid Eliasson är en erfaren och rutinerad trädgårdsmästare som odlar alla sina grönsaker själv. Frestelser och fröjder på kolonin erbjuder en uppsjö av inspiration och tips för odling och utemiljö allt för att öka njutningen av den älskade kolonilotten!



En dagens tack!

Tänkte bara visa en bild på vår tjej som idag för första gången smakat något annat än bröstmjölk.
På menyn stod morotspuré.

Vad Ingrid tyckte om detta är det ingen som vet. Tack vare att hon i vanligt ordning kräktes efter maten fick vi reda på, trots tvivel, att hon faktiskt lyckats fått i sig en del.


Vad är det nu dom hittar på?!!!

Två bilder tagna av Sara.

Dom här två bilderna har jag "lånat" från min kompis Saras blogg. En av bilderna tycker jag väldigt mycket om då den visar vackra Rudbeckior och i bakgrunden höga, svajiga och vackert rosa höstanemoner.

Den andra bild är en bild med väldigt mycket sanning i....
Pelle sa en gång att han inte tyckte det var kul att vara på kollo då han hela tiden fick jaga Ture medans det enda han såg av mig var "ett arslet som stack upp ur rabatten"! Visst kan jag förstå honom och tro det eller ej, jag har faktiskt blivit mycket bättre.

Mitt problem är bara de att det är så förtvivlat svårt att slita sig från dom där rabatterna.



Röd rudbeckia eller om man vill Röd solhatt.


Ture tuggar på en hammare (..?) och jag visar upp min bästa sida för grannarna.


Fredagsmys på äpplevägen...

Tanken var att åka ut en sväng till kollo så att Pelle skulle kunna hjälpa mig att ta bort en bräda i djup på arbetsbänken och på så sätt passa in lite bättre mellan uteplats och päronträd. Tiden tickade iväg och vid halv ett insåg vi att det var bäst att åka och hämta lunch om det skulle bli någon bra fortsättning på denna dag.

Efter lunch kom Sara tillsammans med sin lille kille och tjej, Herman och Edith, till oss och dagen fortsatte på kollo. Fick en hel del gjort så som att rensa bort ogräs i rabatterna, klippa gräset, klippa bort de vissna blommorna från lavendelbuskarna och sist men inte minst ta upp morötterna.

Helt enkelt en mycket trevlig dag!


Dagens skörd...



Kopiering är den bästa formen av smicker!

Ute på stans bästa loppis i Hackerfors (stans?) var jag igår och försåg mig bland fat, assietter och kaffekoppar. Efter att ha fixat ett keramiklim har jag nu två stycken, ganska små fat. Det vita med grå och guldfärgade kanter är tänkt att matcha min kaffeservice jag har här hemma och det andra blå får följa med till kollo.

Inser att jag måste börja hålla utskick efter små gräddkannor, äggkoppar och inte minst vackra fat och koppar. Risk finns för att det blir några kakfat till. Någon som är sugen på ett fat så säg till!


Kakfat för ca 40 kr styck!


Markarbete på Äpplevägen 122

Under tiden regnet duggade ner från en mörk himmel fixade jag till marken med plattor och singel där arbetsbänken ska stå. Efter att ha grävt bort gräsmatta, lagt markduk, haft på sättsand och jämnat av med en träregel och till slut lagt på plattorna och singlet kan jag konstatera att det blev okey men inte mer än så. Det är svårt det här med att lägga plattor och jag har på tok för lite erfarenhet.



Nu ska arbetsbänken stå på singlet och den som diskar på plattorna - ja, så är tanken. 


När jag ändå var igång i geggan med skor tunga av lera passade jag på att gräva den grop som jag tänkt ska underlätta för vattnet att rinna undan i. Denna plats är i sig själv väldigt fuktig och det blir ju inte bättre av att vattenposten står just här. Grävde ett hål på cirka 50 centimeters djup och fyllde med singel.
Nu får vi se vad gropen gör för avrinningen och den fuktiga marken


Nu behöver det nedtrampade gräset få vila sig lite och på nytt resa sig upp så ska nog detta se okey ut....



Vips...

så har det blivit sådär mycket att göra igen på kolonin. Planerar en trädgårdsdag på onsdag då det banne mig ska arbetas! Det här är "att göra listan", viktigast att få gjort överst osv.

*Klippa gräset!

*Köpa markduk och lägga singel och plattor vid arbetsbänken.

*Gräva ett hål och fylla med singel under vattenposten.

*Dra upp morötterna och rensa ur i pallkragarna.

*Rensa rabatterna.

*Rensa det värsta ogräset i hallonhäcken....ja, det är dags igen!

*Plocka bort ogräset som trädgårdsättikan bränt sönder.

*Rensa bort ogräset i dekorationsstenarna.

*Lägga markduk och ha på singel under betongbänken.


Ja det var väl det jag kunde komma på. Fixar jag att klippa gräsmattan och lägga markduk, singel och plattor vid arbetsbänken är jag nöjd! Okey då, det där hålet vore bra att få grävt så allt vatten har någonstans att ta vägen.


Så gick vi visst in på den sjätte semesterveckan tillsammans...

Imorse ringde klockan och en timme senare var vi ätna, klädda och klara för att gå till dagis med Ture.

Döm om min förvåning när jag och Ingrid kom hem, satte nyckeln i dörren och stötte på Pelle i hallen. Det visade sig att han hade blivit hempermiterad denna vecka, då det var dåligt med jobb.
Så tillsammans gick vi med Ingrid till BVC där vi fick det glada beskedet att Ingrid gått upp i vikt. Nu hoppas jag att viktuppgången håller i sig så att vi åter igen får godkänt nästa måndag då det är dags för en ny vägning. På eftermiddagen åkte vi ut till kollo och ja skruvade upp köksinredningen ja köpt igår.








Nu ska jag lägga markduk, singel och några plattor och gräva bort lite blommor i rabatten så man kommer åt och kan stå vid bänken lite bättre.


Tomater på g....

Nu har vi skördat de första gula, söta, små körsbärstomaterna på kollo! Än är busktomatens röda tomater inte riktigt klara men det dröjer nog inte länge förrens vi kan sätta tänderna i dom med!


Gul körsbärstomat, tyvärr kommer jag inte ihåg sorten.


Att plocka bort större delen av alla blad på busktomaten gjorde susen. Snart är dessa klara att njutas.

Grundtal köksinredning.

Efter en tokrusch i regnet mellan bil och varuhus var vi, lite lätt genomsura, inne på IKEA och shoppingen kunde börja. Några köttbullar senare kom vi ut med följande i påsen....

                       


Stång, s-krok, hylla och diskställ i rostfritt stål (bilder från IKEA.se) för bara 240 kr. 


Så fort vädret tillåter är det jag och Ingrid som åker till kollo och skruvar upp detta på arbetsbänken. Imorgon är det åter igen dags för dagis och under tiden som Ture träffar sina kompisar ska Ingrid och jag en sväng till BVC. Trots omläggning av kosten har hon inte gått upp i vikt och nu får vi en ny chans imorgon. Visar det sig att hon fortfarande står still i vikt ska vi få en läkartid senare i veckan. Så nu håller vi tummarna att det ska ha hänt något på vågen.

Men vem vet, kanske det blir skruva av på eftermiddagen! 

Hur svårt kan det va....?

Efter att reglar och bräder legat i gräset och väntat närmre en månad ville jag inte vänta längre. Med inställningen "hur svårt kan det vara" tog jag fram beskrivningen, sticksågen, tumstock och skruvdragaren och satte igång.

Imorgon är det jag som åker till IKEA och köper stång med S-krok och ett diskställ som sedan ska monteras upp på arbetsbänken.

Konstaterar att själv ÄR bäste dräng, eller i det här fallet att jag och Ingrid är bäste dräng!


Så äntligen, äntligen finns en arbetsbänk/diskbänk på kollo! Inte en dag för tidigt...

Flickorna från Småland.

Igår var Ture, Ingrid och jag en sväng på kolonin. Tillsammans rensade vi lite i rabatterna och vattnade dom törstiga tomaterna som tro det eller ej håller på att mogna. Lite senare kom Linda, Ellen och Evelina på besök och än en gång tog vi en fika under äppleträdet.

Många fikor blir det så här på sommaren.....




Linda, Ellen och Ture

Bad, glass och grillat!

Inget trädgårdsarbete idag. Istället blev det bad, glass och grillat. Lider med alla som har börjat jobba denna vecka då det varma och soliga sommarvädret äntligen bestämt sig för att återvända.


Här trivs vi bäst, under äppleträdet. Under taket på uteplatsen har vi inte suttit en endaste gång i år.


Vad dom här solgula raringarna heter har jag ingen aning om, men visst är dom fina?!!

Familjen Strand/Wilzén


För några veckor sedan var vi och fotograferade oss i gamla Linköping och på http://www.corren.se/mer-pa-corren/bb-nytt/?articleId=5725054 finns numera den här bilden....


Jenny Wilzén och Pelle Strand, Järnvägsgatan, Linköping,
fick den 20/4 en dotter som heter Ingrid.
Vikt 4 090 g, längd 51 cm. Med på bilden är även sonen Ture.

RSS 2.0