Välbehövligt miljöombyte.

Så skönt och så välbehövligt att i helgen fått lite miljöombyte!

I lördags morse åkte vi till Stockholm och väl på plats konstaterade vi att hösten minsann hade kommit lite längre 20 mil norrut. Inte så konstigt kanske.
Det blev en riktigt trevlig dag och kväll tillsammans med Anna, Johan, Sten och Svea. Som ni säkert förstår gick det ingen nöd på Ture när han fick "hänga" med de stora barnen!

På söndagen hjälpte barnen Anna med att plocka ner de sista äpplena från deras två äppleträd och sedan begav vi oss i samlad trupp till Ekerö Äppelmusteri. Där fanns möjligheten att lämna in sin äpplen, i familjen Lindqvist fall 100 kg minus emballage, för att sedan 40 minuter senare hämta ut 45 liter äpplemust.





Familjen Lindqvist fick inte bara 45 l äpplemust med sig hem utan även namnen på de två olika äpplesorterna:  Gul Rickard och Ribbon.

Under tiden äpplena tvättades, pressades och pastoriserades tog vi en fika i ett av växthusen. Fick en oväntat inspirationsdos i den vackra miljön. Nu är det snart november och jag kan föreställa mig hur fint det måste vara på våren/sommaren!









FÖRLORARE.

Jaha, så blev det så att "vårt" hus gick till budgivare 8:a.
Deppigt värre.

Dock finns det en del i mig som känner att det här huset blev alldeles för dyrt. 850 000 över utgångspris, ett snittpris på 24 000/m2 (senaste 12 månaderna har snittpriset på hus i Linköping legat på ca 20 000/m2) och inte ens en frys i köket.

Äh, nu ska jag lägga av med att försöka pigga upp mig själv och istället deppa ihop som sig bör och älta dessa bilder ett tag till...







Still going str(on)g....

Säger bara en sak och det är att det är tur att Pelle bara jobbar halv dag idag. Jag blir liksom lite lugnare när han är hemma och jag har min budgivningsångest att dela med någon. Dock börjar även han se lite blek ut.

Jomen visst är det så att vi fortfarande håller på att buda!

Imorgon lördag åker vi till Anna och Johan i Stockholm. Å vad det ska bli skönt att släppa mobilen ett par dagar och umgås med vänner. För om det vore så att strålningen från mobilen vore dödlig skulle jag vara begraven vid det här laget.

Så sant som det är sagt!


Ont i magen delux.

Okey, så här ligger det till.

För 6 timmar sedan la vi ett bud på huset som vi just nu håller på att dö för. Sedan dess har det inte hänt något. Under dessa timmar har jag klammrat mig fast vid min telefon, tryckt på knappen cirka 200 gånger bara för att försäkra mig om att telefonen funkar.
Jag ser att Ingrids och Tures munnar liksom rör sig i deras ansikten, men vad Ture säger och Ingrid vill har jag ingen aning om....

Vid det här laget är jag fullkomligt sönderanalyserad i huvet. Förmodligen är det så att det inte händer något förrens ikväll då "paren" får prata ihop sig om dom ska lägga ett bud eller ej. Eller så är det så att det finns en budgivare ute i buskarna som inte har presenterat sig än och bara väntar på att göra entré. Kanske den budgivaren tänker att hahaaa nu ligger vi lågt å så ger vi dom en käftsmäll på fredag kväll lagom till att locket har gått av på beaburken. Eller så kanske det är så att budgivningen inte ens är i slutskedet utan att jag kommer att få skämmas för att jag trodde det. Jäkla pucko!

Eller så är det så att kanske, kanske, kanske detta gula tegelhus, byggt på 50-talet, med tre sovrum i samma plan, ett fint litet nyrenoverat kök och en stor trädgård på 1100 kvadrat kanske, kanske, kanske kan bli vårat.

Håll tummarna för oss!


 




Nu är det sådär jäkla jobbigt igen.

Idag har vi hittat huset som vi ska bo i. Ägarna flyttar ut den 1:e december vilket innebär att det blir lagom att hänga upp julstjärnorna till första advent i vårt nya boende. Tänk om livet ändå vore så enkelt...

Klockan kvart i kom vi på att vi kanske skulle åka och titta på det där huset som vi tyckte såg så fint ut trots att det låg i ett områden som vi inte ens har diskuterat som ett alternativ tidigare. Sagt och gjort.

Nu kan jag ju bara tala för mig själv men efter att ha parkerat bilen på gatan, gått ett varv i trädgården, pillat lite på en vissen pionbuske, känt med handen på den fina tegelfasaden, kollat in genom de nyinsatta fönstrena stod det klart....här måste jag bo.
Inte blev det bättre efter att jag sett insidan av huset och ännu starkare kände att HÄR MÅSTE JAG BO!


Vad gör väl det att de bara fanns ett badrum, köket saknade frys och att det nyrenoverade badrummet hade en så ful blå plastmatta att det sved i ögonen. Är man kär så är man.





Han är fin han, den där Per!

-Jag får väl lära mig att tycka om det, var det Pelle sa när han kom hem och såg väggen.

Nåja, det var ju inte så farligt att köra över sin sambo....i alla fall inte den här gången. Och ni ska veta att det BARA är i inredningsfrågor som jag kör över honom. Jag tycker liksom att han har lite för lite att komma med i dessa, mycket viktiga, frågor. Och just därför kan jag inte låta bli.... 
 



Att köra över och inte respektera sin sambos åsikter.

Igår eftermiddag när Pelle kom hem från Stockholm, trött seg och en smula bakis, presenterade jag en inredningsidé för honom (ja, jag vet....jättekorkat).

Ideén byggde på ett inredningsreportage jag sett för många år sedan i en tidning där man satt upp gamla tallrikar på väggen. Jääättefint tyckte jag då och jääättefint tycker jag nu såhär 10 år senare. Tyvärr sågade Pelle min idé (nåja kanske inte helt MIN idé) längst med fotknölarna och sa något som gick ut på att tallrikar kunde man inte ha i hallen plus några svordomar på det...

Plötsligt blev det här tallrikarna jätteviktigt och jag sa att vi har faktiskt bott i den här lägenheten i tre år och det är hög tid att vi gör något på väggen och har du ingen egen idé så tänker jag i alla fall testa med tallrikarna. Sedan får du plocka ner dom om det inte blir bra!
Sagt och gjort. Klockan 10 när återvinningen öppnade hände Ingrid och jag på låset. Om ca 10 minuter kommer Pelle sätta nyckeln i låset....lite nervös är jag faktiskt. Vad jag tycker är självklart, jag är skitnöjd!





Samlartallrikar med motalamotiv från Gustavsberg, folkefilbyter och några söta guldmålade tallrikar.

Jag fick en utmaning.

Fick en bloggutmaning (finns det sådana nuförtiden?!!) av min kompis Sara www.enhagsvagen27.blogspot.com som jag genast antog.
Utmaningen går ut på att avsluta följande meningar och sedan skicka den vidare.




1. När ingen ser mig eller hör mig så….sjunger jag till låtar fast jag inte kan texten.

2. Jag går aldrig hemifrån utan…..jag skulle ljuga om jag skrev: Plånbok, nycklar och mobil. Däremot skulle mitt liv bli mycket enklare om jag aldrig gick hemifrån utan dessa saker. Men där har jag en bit kvar.

3. Min blogg heter som den gör …därför att den handlar om mitt liv som kolonist. Min önskan är att ha en renodlad trädgårdsblogg som handlar om min trädgård och livet på kolonin. Men med tanke på att trädgårdssäsongen inte täcker upp ett helt år så smyger sig det sig allt som oftast in en unge eller två. 
För det ber jag om ursäkt ;-)
 
4. Om jag vågade skulle jag……öppna en egen verksamhet. Ingen (förlåt mig) jävla inredningsbutik med doftljus, silverljusstakar, murgrönor och shabbychicmålade träsaker. Eller gud förbjude, utskurna texter i form av "carpe diem" texter att montera på väggen. Nej, det här skulle vara en butik som fungerade som ett kontor/arbetslokal för det jag egentligen sysslade med. Själva butiken skulle bara vara en bonus. Vad jag ska göra är än så länge lite luddigt. För övrig, visst är det kul att Alex Schulman har ett förtäckt kontor i form av en skräplitteratursbokhandel där han säljer Grottbjörnens folk för 750 kr.

5. Om 10 år kommer jag att……vara en bantande förortsmorsa till en tonårig kille och en flicka på 10 år. Jag tror och hoppas att jag fortfarande kommer att ha ett jobb jag stimuleras av och förmodligen kommer jag att skratta gott åt den där bloggen jag höll på med när barn´a var små.


Jag en ensamvarg...

I dagarna tre har vi varit utan Pelle som har varit ute på det åländska havet och i huvudstaden och förlustat sig.

Trist att vara själv kanske ni tänker? Men nej då, jag är ju en ensamvarg ut i fingerspetsarna och stormtrivs när jag får vara själv. I fredags kväll, då Ture sov hos mormor och morfar, belägrade jag mig i sängen redan kl 19 och drack lite vin, åt charkisar, kollade en romantisk komedi, lyssnade på winnerbäck, facebookade och bläddrade i en hög med gamla inredningstidningar, allt samtidigt tills det att klockan blev 01 då jag släckte lampan och slocknade. Herregud, så länge har jag inte varit uppe på evigheter.

Lördagskvällen tillbringades hos mor och far. Medans mormor tog hand om Ingrid passade Ture och jag på att hjälpa morfar att stapla ved. Därefter åt vi tacos, tackade för oss, packade ihop och åkte hem.

Utöver det har helgen bjudit på en sväng till IKEA för att kolla in deras julavdelning (som tyvärr blir mindre och mindre för var år som går) och en jäkla massa legobyggande.






En vitamininjektion....

fick jag igår när jag träffade min vän Sara tillsammans med hennes barn i lekparken.

Under en dryg timme hann vi avhandla jobb, att slösa pengar, varför man måste stanna inne en hel helg (svaret är:kemisk Peeling), uteblivna husköp och sist men inte minst, nätshopping. Tack för att jag fick vara mig själv ett tag och inte bara mamma!


Edith, i ny fin höstmössa, och Sara.


Lille Ture gör allt för att hänga med i favoriten Hermans tempo!

Med lite god fantasi kan man nästan föreställa sig hemgjord äpplesaft.

Det tog sin lilla tid men nu större delen av äpplena skalade, urkärnade och klyftade.

Har tyvärr ingenstans att förvara äpplena på så istället för att dom ska ligga inne i en varm lägenhet och ruttna bort gör vi så här. Vem vet, någon gång kanske man får ett ryck och kokar sig lite äpplesaft eller snor ihop en paj.




Å så var allt lite bättre igen.

Nu har jag lugnat ner mig lite och är inte lika arg längre. Om det berodde på era hållna tummar vet jag inte men förutom lite matning vid 02-tiden fick jag en välbehövlig natts sömn. Så otroligt jätteskönt!

Dessutom har jag fått hjälp av bästa Magnus så att mitt trådlösa bredband återigen funkar. TACK SNÄLLA MAGNUS FÖR ATT DU ALLTID HAR TID FÖR ATT HJÄLPA MIG!

Nu när mitt vanligtvis goda humör har kommit tillbaka tänkte jag visa några bilder från i lördags då vi var i skogen och njöt av frisk luft och sol.




Lagom till att vi stannat bilen och börjat ge oss in i skogen sa jag till Pelle:
-Duuuu, är det inte älgjakt nu??!! Till svar fick jag:
-Du har tjatat om skogen och nu är vi här. Ska vi åka hem eller?


På urusellt humör...

har jag varit i ett par dagar.

Jag är arg på precis allt från Svensk Fastighetsförmedling, som jag tycker är en patetisk mäklarbyrå som år 2011 sätter "lockpriser" på sina objekt, till att larmet på bilen drar igång även att jag gjort som man ska och tryckt på nyckeln TVÅ gånger. Behöver jag säga att jag är arg på Pelle också? Joohoo då, såklart är jag arg på den stackarn.

Ture är jag med arg på.....ja menar hur svårt kan det va att gå upp för en trapp?
Man.Måste.Inte.Stanna.På.Varje.Trappsteg.Och.Berätta.En.Ny.Tjuv o Polishistoria.När.Man.Har.Bråttom.Iväg.Till.Dagis!

Anledningen till all denna ilska stavas I-N-G-R-I-D. Lilla fröken Strand har de senaste fem nätterna vaknat cirka 4-5 gånger per natt och varit nästintill otröstlig. Det enda som funkar är att kånka runt, runt på henne i lägenheten. Allt på grund av två små risgryn till tänder som ska upp i nederkäken. Just nu är kl 22 och jag bävar för att gå och lägga mig. Snälla ni, håll tummarna för min omgivning genom att jag kan få sova några timmar i sträck i natt. Som sagt för min omgivning...

Inget trådlös uppkoppling....

Med tanke på att Ture inte ens har fyllt tre år tycker jag mig kunna påstå att han är skrämmande insatt i dagens teknik.
Med två föräldrar som båda har varsin smart telefon har Ture för länge sedan lärt sig hur man med hjälp av pekfingret bläddrar bland fotona i våra telefoner. Även min laptop manövrerar han genom att med hjälp av musplattan trycka fram nästa avsnitt av Emil i Lönneberga.

Ibland blir det dock lite tokigt, som i förra veckan, när han öppnat upp cirka tvåhundrad olika fönster på skärmen. Efter det tilltaget funkar numera inte upplopplingen och vi kommer inte ut på nätet. Efter att ha suttit i timmar och försökt lokalisera problemet finns nu bara en sak att göra. Kalla in experthjälpen. Återkommer, och då förhoppningsvis från laptopen.

Burr, sa Kasper när han såg en naken häst.

Vilket höstväder vi har haft i helgen som varit! Förrvisso soligt och fint men burr vad det har varit kallt. Fick ta en extra tröja under jackan, och det ska ni veta, jag är inte den som fryser i första taget. Dags att plocka fram vinterjackan snart kanske?

Rensade i bokhyllan och hittade den här lappen som jag skrev för ca 5 år sedan. Många frågar vart man vänder sig när man ska köpa kolonilott. Visst förekommer det att stugor säljs på blocket eller till och med via mäklare, men bäst är att ge sig ut i området och söka upp anslagstavlan. 

Just nu är det ganska så tomt på anslagstavlorna men i vår brukar det vara fullt med lappar. Vill man kan man ju göra som jag och sätta upp en egen lapp. Har man tur är det någon som vill sälja omgående och jag gissar att man kan få kollinotten för ett något lägre pris så här på höstkanten.

 
Om någon skulle undra......på lapparna som sattes upp fanns det naturligtvis ett telefonnummer på. 

Trevlig helg!

Det är inte bara pelargonerna som får åka ut till mormor och morfar utan igår fredag var det även Tures tur.

Dock ska han inte stanna fram tills nästa vår utan vi hämtar hem honom igen på eftermiddagen idag. Men innan det blir eftermiddag har vi tänkt oss att äta en långfrukost och ta oss en sväng på stan och lyxa till det med en god lunch. En rätt behaglig start på helgen!
 


Som vanligt på fredagar, om jag får bestämma, charkisar!

På plats.

Jag vet inte vad ni säger men om jag vore pelargon skulle jag i alla fall vara ganska nöjd med att "gå i ide" ute i Tokarp. 

Svalt, ljust och en skvätt vatten är vad som behövs. Snart är det vår igen och då ska dessa klippas ner, få ny jord och en massa god näring. Tills dess hänger dom här...


Ihop plockat och klart....

är det nu på kollo. Jag har dragit på det länge, i hopp om att vi ska ta oss i kragen (läs: jag övertalar Pelle att följa med ut)och njuta av det stundtals fina höstvädret, men kände nu att det bara vore skönt att få i ordning på allt. Ingrid sov i vagnen så det gick fort och smidigt att plocka ihop.

Visst önskar man att man haft tid och ork att göra iordning sina trädgårdsredskap, slipa och putsa så dom är fina i vår när det är dags igen. Men istället sopade jag bort blad och gammal jord och blundade sedan när jag ställde in redskapen i boden.




Förr om åren har jag alltid fått in mina trädgårdmöbler inne i huset men i takt med att Tures "leksakspark" utökats fick trädgårsmöblerna snällt stå ute under taket. Kanske man kan trösta med en pressening.



Äppel Päppel Piron Paron

Så var de äpplen som inte blåsten tagit med sig ned på gräsmattan nu nedplockade och jag har numera kassar att ta hand om med röda, söta, goda och framförallt väldigt stora äpplen.

Just nu, när jag har bilen full av äpplen, sörjer jag inte att detta år är det år som gett minst äpplen. Blåsten har som sagt tagit med sig mycket ner men det lustiga är att bara delar av äppleträdet har gett frukt. Enligt Harry och Doris (nej inte Dynamitharry och hans fru Doris ur Jönssonliganfilmerna utan de tidigare ägarna till kolonin) är detta ett ympat äppleträd med flera sorter i.

I början försökte jag se skillnad på äpplena och slog i böcker för att ta reda på vad det var för olika sorter, men nu har jag gett upp och nöjer mig med att konstatera att det i alla fall är väldigt goda äpplen.



Någon som vet vad det är för sort?


Svårt att bestämma mig....

Imorgon är det onsdag och är det uppehållsväder åker jag och Ingrid ut till kollo som vanligt.

Dock kan jag inte bestämma mig för hur jag ska göra. Antingen åker jag förbi färghandeln och köper färg till staketet, som är i stort behov av att målas, och drar igång det projektet. Vore så skönt att få staketet iordning och slippa ge sig i kast med det nästa år. Men samtidigt är jag inte ett dugg sugen och dessutom kommer jag ändå inte att bli färdig på en dag....

Det andra alternativet är att plocka in utemöber, leksaker, klippa gräset, ta in tygskynkena vid uteplatsen och helt enkelt plocka ihop inför kommande vintersäsong. Som det är nu blir det ju inte av att vi åker ut på helgerna så jag kan lika gärna plocka ihop allt.

Ja så får det nog bli.


En smarrig äpplepaj.

I går söndag hade vi födelsedagsfika här på Järnvägsgatan tillsammans med Mamma, Pappa och min kära svärmor Inger.
Ture är, tack vare mormor, en hejare på att baka och att svänga ihop en äpplepaj det har han gjort förut.

Denna dag gjorde vi en riktigt god paj där hemligheten är att man steker äpplena i en god kryddblandning innan man lägger ner dom i pajformen. Receptet kommer här om någon skulle vara sugen att testa....



Kryddoftande äpplepaj

5-6 äpplen

Kryddblandning:
2 msk smör

1 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma

Smuldeg:
1.5 dl farinsocker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
225 g smält smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och klyfta äpplena. Fräs dem i smör i en stekpanna tillsammans med farinsocker och kryddor. Häll i en ugnssäker form. Blanda farinsocker, havregryn och mjöl i en bunke. Häll i smöret och rör om till en smulig deg. Strö smuldegen över äpplena. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Serveras med vaniljsås.




35-åringen

Så har man fyllt 35 år. Halvvägs till sjuttio, eller om man hellre vill, numera närmre 40 än 30. Inte så mycket att säga om eländet.

Födelsedagen firade jag med ett besök hos min kusin Caroline ute i Ljungsbro. Under tiden Edith och Thyra var sysselsatta av Tures lekar så satt vi och njöt i solen. 
Pelle hade med viss "guidening" köpt en fin väska till mig och som överraskning två biljetter till föreställningen Ljust och fräscht som vi ska gå och se i februari.
Så helt fel att fylla år är det ju inte.




Dom här vackra daliorna fick jag av Vicke.


RSS 2.0