Bridesmaid

Inte för att detta har med trädgård att göra men jag vill bara berätta att jag igår lämnade mina tre kära hemma och gick på bio med Camilla. Härligt att gå utanför dörren utan att vara "preppad" med våtservetter, blöjor och extra ombyte. Filmen då, den var väl helt ok. Men ska ja vara ärlig så hade ja kunnat se vad som helst.

Hej igen!

Den här lille gynnaren har jag träffat på många gånger i sommar. Senast vi sågs var när jag skulle vattna tomaterna och den tog ett rejält skutt ut från tomatplantan. Gissar på att den inte uppskattade den kalldusch med iskallt vatten som den fick på sig när jag gick fram med vattenkannan.

Kul att vi har setts så många gånger men roligast, för den som står och ser på, är nog att både jag och grodan sprattlar omkring i luften när vi ses. Dock skriker han inte som en kärring, som vissa andra gör...


I sandlådan, i daggkåpan, vid diskbänken och sist nu i tomatplantan han måste verkligen gilla kollo! 


Vad säger ni....

är det inte snyggast om dessa små informationslappar får hamna i en liten ask eller burk istället för att följa med ut i rabatten?

Själv förvarar jag mina i en burk inne i förrådet. Enkelt att plocka fram om det är något man vill ta reda på om växten/blomman.




En kväll i slutet av juli

Gårdagens kväll och eftermiddag tillbringade vi tillsammans med Camilla och Mattis. Medans regnet vräkte ner satt vi under markisen och åt grillat. Tillslut fick vi ge oss och gå in. Men det var två som trotsade regnet och satt kvar....


Pelle och Mattis.

Lite hjälp på traven.

Idag har jag plockat bort massor av blad från denna busktomat. Känns konstigt att plocka bort, närmre en hel hink, med friska blad. Men vad gör man inte för att tomaterna ska få lite sol på sig.


Nu behövs det "bara" mycket sol och mycket värme.

Nu ger jag upp....

nu får det vara bra med försöken att odla rosenvial (perenn luktärt) på den här platsen. Konstaterar att jorden är alldeles för dåligt dränerad för att den ska trivas. Inte heller blir det bättre av att grannens stuprör leds ner just i den stackars rabatten.

 
Halvruttna små luktärtor som inte växt en centimeter sedan jag planterade dom tidigt i våras.


Efter lite bläddrande i diverse trädgårdsböcker, tur att man har ett gäng ;-), har jag bestämt mig för att ge piprankan Aristolochia macrophylla en chans.
Enligt boken trivs piprankan i skuggiga och fuktiga lägen vilket bådar gott. Eftersom de hjärtformade bladen kan bli uppemot 20-30 cm är det viktigt att den står i ett skyddad läget. Just denna plats ligger mellan två hus så risken för att dom stora bladen ska blåsa sönder ser jag som nästintill obefintlig.


Piprankan är planterad och på plats, jorden utblandad med singel för att hjälpa den blöta jorden på traven. Nu återstår bara att prata med grannen och få henne att plocka bort rännan som avslutas i min rabatt.

En bra onsdag.

Så blev det då äntligen en riktig sommardag med sol och en termometer som visade på 30 härliga grader! Tillbringade dagen tillsammans med Vicke, Niklas och Hugo på deras land. Bad, glass och grillat....

Kan det bli mer sommar än så?


Dagens diagnos.

Vi har under de senaste två månaderna haft krångel med vår lilla Ingrid då hon inte går upp i vikt som hon ska. Sedan hon föddes har hon bara gått upp 1 kg vilket är alldeles för lite för att BVC ska vara nöjda. Jag har försökt att ge henne mjölkersättning, men det har varit svårt att få i henne någon vätska eftersom hon vägrar att ta flaskan. De gånger jag har försökt att skeda i henne ersättningen har hon fått stora röda utslag runt munnen, på halsen och på hela ryggen.

Efter många turer i telefonen med BVC, sjukvårdsrådgivningen och Astma och Allergicentrum fick vi idag en akuttid för att göra ett pricktest.

Uppe på US visade testet att hon hade en klar komjölkproteinallergi. Detta har inget med laktos (mjölksocker) att göra vilket jag först trodde, utan det här är tyvärr en lite större utmaning eftersom mjölkprotein finns i alla mjölkprodukter så som mjölk, grädde, creme fraiche, glass, yoghurt, margarin, smör mm. Dessutom finns mjölkprotein gömt i de mesta halvfabrikat, kakor, bröd och kex, korv, blodpudding och vasselpulver.

Så idag på eftermiddagen åkte vi ut till ICA Maxi och handlade på oss ett lager av havremjölk, soyayogurt, havremellangrädde, margarin baserat på soya. Eftersom jag ammar Ingrid så är det alltså jag, i första steget, som måste lägga om min kost.


Ska blir spännande att se vad min omläggning av kosten gör för Ingrids vikt. Nästa fredag är det dags att väga henne igen och då hoppas jag att hon har gått upp mer än de ynka 70g som hon har snittat de sista veckorna.


Kombinationen av att jag på nätet hittat massor av bra sidor som kommer att vara till vår hjälp och den tacksamhet jag känner för den fina och mycket proffsiga hjälp vi idag fick uppe på Astma och Allergi så känns detta ganska ok.
Nu är jag helt fokuserat på att göra det bästa av denna situation och enligt sköterskan så växer mjölkproteinallergi bort på 85-90 % av alla barn som drabbas. Så det är bara att hålla de berömda tummarna.

Dessutom kan jag meddela att Ture, för att krydda dagen lite extra, vaknade upp med ett totalt igensvullet öga. Myggbettet han igår fick i pannan hade sjunkit ner och gjort så hela hans öga svullnade igen. Efter ett samtal med sjukvårdsrådgivningen (ibland undrar jag om dom kan se hur många gånger man totalt sett har ringt......herregud tänk om det är så) och med vårdcentralen åkte Pelle och hämtade ut medicin på apoteket och Ture var åter igen på banan.


Inte ett ljud har han sagt om sitt öga eller att han knappast kan se på det....Däremot har han pratat hela dagen om att han INTE tycker om Emils pappa och att Emils pappa INTE är snäll men att han tycker om Alfred.
Bra att hans tankar upptas av Astrids figurer istället för ett igensvullet öga!


Just det!

Glömde att visa hur pärlsponten blev. Bra tycker jag. Nu ska det bara sys en "paradhandduk". Helst skulle jag vilja sy en av ett gammalt vitt lakan och brodera texten Handdukar i gult. Gärna med någon söt blomma, även den i gult, brevid.

Men här inser jag mina begränsningar. Oftast tänker jag: Hur svårt kan det va?!!  Men inte den här gången, istället får det bli en paradhandduk med tryckta blommor och utan broderi.

Och på något underligt sätt går livet vidare ändå....




Återseende av en kär gamla vän.

I förmiddags åkte vi ut till kollo för att kolla till vad som hänt under den vecka vi varit borta. Ture blev först lite orolig när vi bara körde förbi infarten till Emmalund, men när vi förklarat att vi bara skulle kasta en stol på tippen först och sedan åka till kollo blev han lugn igen.

Medans Pelle skruvade upp skruvarna på den nymålade pärlsponten plockade jag av de sista hallonen och klippte bort lite vissna blommor. Tomaterna hade vuxit ordentligt så de behövde lite extra stöd för att inte sloka. Tyvärr tror jag inte tomaterna har fått tillräckligt med värme och sol, då det inte finns tillstymmelse till någon röd färg på dom. Nu håller jag tummarna för att vädret ska skärpa till sig och bjuda på lite sol och värme. Det var länge sedan nu!

Annars kan jag berätta att det har hänt mycket på denna vecka i trädgården! När jag lämnade kolonin för Skåne blommade lavendeln lila och vacker, nu är den på väg att vissna och bli grå (tråkigt). Blommorna på den röda rudbeckian hade inte fått sin vackra cerisa färg men när jag kom ut till kollo idag stod den i all sin prakt (fint). Likaså var plommonen på gång att bli färdiga (härligt). Tyvärr hade regnet gått hårt åt pelagonerna och de stod våta ledsna i sina krukor (tråkigt).


Vacker röd rudbeckia.


Plommonen Opal är snart mogna. Som tur är har det inte kommit så många i år, så det blir lagom att äta några framför tv:n några kvällar.


Den vita höstfloxen blommar för fullt. Kisar man, och lägger viljan till, ser den nästan ut som en vacker hortensia...


Ture mysta med Ingen......vilket i Turespråk betyder: Ture myser med Ingrid.
Undrar ni vad som har hänt i Tures panna kan jag berätta att detta är ett myggbett när det är precis nytt. Tjugo minuter senare hade myggbettet storleken av en halv golfboll.





Två dagar av ens liv.

Två dagar i rad har vi sovit till kl 9 på morgonen, ätit frukost sent på förmiddagen och därefter fortsatt att slappa och bara hänga inne. Bortsett från en liten tur till biltema så har det alltså inte hänt ett dugg..... Börjar bli duktigt uttråkad och imorgon är det dags att ta tag i livet igen ;-)

Vackra simrishamn

Jag tror att jag egentligen är född i fel landskap. Skåne hade varit bättre. I skåne är 9 av 10 hus i tegel. Jag älskar tegel! För att inte tala om havet, grönskan och all växtlighet.










Världens godaste kanelbullar finns i Hammenhög.

Världens godaste kanelbullar är det nog många som tror att dom har ätit. Så var det även för mig innan jag hamnade på fiket Frk Östergrens i Hammenhög.

Vi blev rekommenderade stället och var egentligen ute efter lunch. Det blev goda mackor som avslutades med dessa helt fantastiska kanelbullar. Att det var REJÄLT med smör i bullarna var enkelt att räkna ut men jag har fortfarande inte slutat tänka på vad som var hemligheten med bullarna.









Sist men inte minst:

Knäckebäckshusen,

en vacker strand söder om Kivik som vi besökte i måndags. Vädret var inte det varmaste och mest soliga men trots det var det underbara timmar på stranden. Ture trivdes som fisken i vattnet och ville aldrig åka därifrån.






Regn

Så har regnet kommit till Skåne. Inte så charmigt längre. Sitter i bilen med bagaget fullt av gummistövlar och regnkläder med siktet inställt på tosselilla lekland. Får se hur länge vi står ut.....

Baskemölla

Sedan i söndags är vi inkvarterade i ett litet litet hus i Baskemölla. Just idag skiner solen från en blå himmel o det är 28 grader i skuggan. Härligt. Tyvärr lyckas jag inte med att ladda upp några bilder från telefonen till bloggen, så därför får det bli bildlöst. Österlen är verkligen vackert och jag har nog aldrig sett så många fina hus på en och samma plats som här. Oavsett om husen är gamla eller nybyggda så är de otroligt estetiskt tilltalande. Just nu sover Ture middag och vi väntar på att han ska vakna så vi kan gå ner till stranden och havet och bada! Igår, när vädret inte var riktigt lika bra, åkte vi till en fin strand vid Vik och byggde en stor bilbana i sanden så Ture fick leka av sig lite. Det visade sig att Ture var lika förtjust i havet och stranden som sin mor.

Mera mellandagar.

Många mellandagar har passerat. Regn och sol. Lite kollo och lite lägenhet. Varit hos fotografen hela familjen. Grillkväll hos goda vänner. Ingen TV, lite Internet och mycket bok. Imorgon är det dags för miljöombyte. Har sagt hej då till kolonin för en vecka. Saknar den redan. Massor av hallon, knallröda och mogna för att plockas. Mamma du kan väl åka dit snart, för hallonens skull?

Har googlat på trädgårdar i Österlen. Många träffar. Hoppas på fantastiska trädgårdupplevelser som ger mycket inspiration med mig hem. Men mest av allt ser jag fram mot havet. Kanske vädret är välvilligt någon dag så vi kan vara på stranden och bygga ett sandslott. Har laddat med två hinkar och en spade. Risk finns att Ture och jag blir osams om hinken. Bäst att ta med en extra.

Regn?

Har precis kollat 10-dygnsprognosen för Simrishamn och det ser allt annat än lovande ut. Regn, blåst o kyla står på menyn.... Ska ja gå på tidigare erfarenheter så kommer detta trista väder förmodligen bli verklighet... Första gången jag var på Österlen, då tillsammans med Anna, regnade det i en hel vecka och andra gången, då tillsammans med Vicke, likaså. Därför har jag trott att denna skånesemester kanske kunde bli tredje gången gillt!

Kvällens middag.

Några hallon fick bli middag idag tillsammans med egenodlad sallad, ruccola, tomat, gurka, chevré och varm smält honung. Till det pepparbiff....


Förlåt om jag tjatar...

men hallonplockeriet bara fortsätter...


In med er i frysen, dessa kommer smaka bra i februari ;-)


Tänkte visa er min pelargon som just nu är jättesöt. Tyvärr blev den inget bra på bild. I verklighetern är bladen mycket mörkare och man ser knappt att de är tvåfärgade. Blommorna är fint rosa och ser på håll nästan ut som små rosor!

Måla

Nu är pärlsponten målad och klar. Skönt att den är på plats och att det nu är färdigt 

Förra sommaren köpte jag, på tradera för några tior, krokar som ingick i en badrumsinredning. Idag tog jag fram påsen för att se vad som fanns kvar och hittade då en handdukshängare som jag tror jag kommer kunna använda som hängare för en paradhanduk.

Okey, för er som inte vet vad en paradhandduk är så är det en fin duk, gärna med något broderat på, som döljer de vanliga handdukarna man har i köket till disk och händerna. Tanken är att sätta den på väggen närmast dörren och på så sätt ha nära till handdukarna med samtidigt dölja dom.
Eftersom jag har kvar av det fina rostyget jag fick av Camilla så tänker jag såklart köra samma tyg som till draperiet.


Två små krokar finns kvar och handdukshängaren.

Nu är det bara att skruva upp dessa och ta mått för hur lång "paradhandduken" ska vara.

Tips på en bra hemsida.

En hemsida som jag ofta är inne på är www.hasselforsgarden.se . Här får jag mycket tips och idéer bland annat genom att läsa trädgårdskalendern, kolla fliken nöjen och sist men inte minst gå in och kolla alla hasselfors fina produkter.

Just nu skulle jag vilja ha deras snygga stöd för bärbuskar, färg svart. Läser man noga ser man att hasselfors har varit generösa och satt ut alla mått på produkterna. Kanske man skulle snickra några stöd till till vinbärsbuskarna av tryckimpregnerad rundstav och sedan måla svarta...


Kolla in och läs mer om dessa stöd frö bärbuskar:
http://www.hasselforsgarden.se/konsument/produkter/hem-traedgaard/stoed-foer-baerbuskar

Sugen på koloni?

Då är denna fina stuga till salu. Precis som vår stuga ligger även denna på Äppelvägen.


Fin stuga, fin och lummig tomt och en nybyggd uteplats......bara att slå till!


Skynda å ring, den här kommer att försvinna snabbt!

Ännu en heldag på kollo är till ända.

Idag har vi haft Camilla, Olle och Anton på ett lunchbesök och förutom det har dagen gått i snickrandets tecken vilket inte, om ni frågar mig, är en dag för tidigt.
Äntligen är pärlsponten på plats och nu är det "bara" för mig att sätta igång och måla. Nu kan vi bocka av pärlsponten från listan och nu ligger mitt fokus, och förhoppningsvis Pelles, på arbetsbänken.
Satt just och kollade på IKEAs hemsida och upptäckte att det finns massor av bra produkter, såsom diskställ, krokar, bestickställ och liknande som kommer att passa perfekt att skruva upp på arbetsbänken.

Har jag tur kan det bli bänk av denna vecka.


Gillar att Pelle är noga när han jobbar!


Men oj vilken spännande väska den där verktygslådan....

Tvi, tvi, tvi...

På förmiddagen tog jag Ingrid och begav mig till byggmax efter att först ha sväng förbi pappas jobb och lånat skåpbilen. På inköpslistan stod virke till arbetsbänken och pärlspont.
På byggmax möttes jag av massor män/gubbar/killar, alla med släpkärra, som skulle köpa trallvirke. Såklart att det ska snickras altaner och uteplatser i Linköping på semestern. Ingrid och jag gjorde bra ifrån oss och kom hem med det vi behövde......hoppas och tror jag i alla fall.  

Väl ute på kollo forsatte jag jobbet med att plocka av hallonen, det är inte klokt hur mycket det finns!

På eftermiddagen stannade Sara, på väg hem från jobbet, förbi och tog en kopp kaffe innan hon åkte hem till man och barn. Därefter anslöt sig även Pelle och Ture och vi drog igång grillen för lite middag. Något så enkelt som korv med bröd fick det bli idag, och till bords hade vi inte bara korven
 utan även Inger och Åke. Trevligt!
 







En svart katt kom på besök....


Grön av avund....

är jag på svärmor Ingers stockrosor, är de inte helt fantastiska?!!

Nu har jag försökt i fyra år och även detta år ser det ut som om jag kommer att misslyckas. När jag ser Ingers stockrosor växa i grusgången på baksidan av hennes stuga blir jag mer och mer övertygad om att jorden jag försöker få till rosorna i är för näringsrik.



I den magraste av alla jordar trivs dessa skönheter!


Mörkt vinröda, vita, gula och denna cerisa färg kan Inger stoltsera med....avundsjuk, nej då!


Lördagen den 9:e juli.

Solen strålade från en blå himmel och det var ett skönt (26 grader i skuggan :-) väder denna julilördag. Vi åkte alla ut till kolonin på morgonen och det första jag tog tag i efter att ha stuvat in maten i kylskåpet var att ge salladen och grönsakerna en välbehövlig dusch med vatten.

Just nu är det verkligen härligt att vara på kolonin. Det är fullt i nästan varje stuga och vi är många kolonister som har besök av släkt och vänner. Jag skulle nog inte klara av att sitta i en stuga i skogen och bara titta ut över en liten sjö - nej jag gillar liv och rörelse och vill man behöver man ju bara dyka ner i en rabatt om man inte vill ta del av alla människor och allt hälsande. Vilket passar mig perfekt.

Dock behövde jag inte dyka ner i rabatten idag då vi fick trevligt besök av Björn, Anna och Frank :-)


Björn, Anna, Ture, Franks bakhuvud och Pelles ryggtavla.


Klematisen i sitt mest praktfulla tillstånd!
 

Nu kan jag inget om körsbär, men enligt min kollogranne är dessa gula körsbär ovanliga. Ser ut som små välskrubbade färskpotatis om ni frågar mig. Men goda var dom!


Ingrid på en kökshandduk i gräset......och i en något för stor blus.



Ett garage de lux av världens bäste pappa/morfar!

För några fredagar sedan när Ture sov över hos mormor och morfar fixade morfar ett litet garage av en gammal kartong. Garaget uppskattades mycket av Ture och när vi kom ut berömde jag pappa för att ha trollat fram ett sådant fint garage åt Ture.
Han svarade att det där var väll inget och att han skulle fixa ett riktigt garage till Ture på jobbet....

Idag när vi kom ut för att bli bjudna på mat och umgås efter deras semestertripp möttes vi av detta fantastiska pangbygge!!!


Ett 5-stjärningt parkeringsgarage med verkstadsdel och inte minst en biltvätt.


I alla fall bättre än inget!

En snabbvisit på kollo var allt som vi fick till denna soliga och fina dag.
Eftersom vi skulle till mor och far på eftermiddagen hade vi bråttom att åka hem och få i Ture lunch och därefter sova middag. Därför blev vistelsen ingen njutning utan jag stressade på för att få så mycket som möjligt gjort. Pelle och Ture hjälpe till att plocka årets första riktiga skörd av hallonen. Ca 1,5 liter fick vi ihop och det får man vara nöjd med, särskilt med tanke på alla hallon som snart är klara.

Tomatplantorna har verkligen vuxit sig stora och kraftiga och det var hög tid att binda upp och ge dem lite extra stöd i form av en lite kraftigare blompinne. Även denna gång plockade jag av lite vissna pelagonerblommor och vattnade dom med blomsternäring, något dom verkar att gilla.


Imorgon är det dags för en ny omgång på kollo. Håller tummarna för att vi ska klara oss från regnet!




Idag anslöt sig...

Ture och Pelle till oss ute på landet. Trots solsken och hög temperatur har vi hunnit med mycket!


På väg till badet...


Tures premiärdopp - än har jag själv inte badat.


Efter att vi plockat blåbär fixade Vicke en paj.



Duktigt många jämställdighetspoäng på den här bilden.


Miljöombyte

I tisdags satte sig jag och Ingrid i bilen och åkte ut till Vickes land. Vi passerade åkrar och ängar, lador och traktorer, tanter och gubbar på förstukvisten, kalhyggen och vacker vacker trollskog på den grusväg vi färdades på i ca en timme.

Kan inte ens komma ihåg sist jag var på landet, åkte grusväg och såg skog. Ja skratta ni, men det är sant! Herregud jag bor i stan och vistas i stan. Ibland tar jag mig ut till någon förort men mer landet än så blir det inte. Lite sorgligt med tanke på vår fina natur.

Här kommer några inspirationsbilder.


Titta vad vackra och med mossa och allt! Tänk vilka fina blomkrukor de skulle kunna bli.


Riktiga smultron! Inget slår dessa i smaken.


I väntan på bär...


Skulle detta kunna bli någon form av spaljé, kanske?


Hallonpremiär

Vi har fortfarande två förkylda barn även om dom båda är mycket bättre idag. På förmiddagen tog vi det lugnt men efter lunch och sovstund åkte vi ut en snabbis till kollo.

Under tiden Pelle skördade några av de första hallonen och Ture lät sig smakas klippte jag gräset, vattnade tomaterna och klippte bort lite vissna blommor.




Nu är det snorigt kan man lugnt säga.

Just nu är både Ture och Ingrid sjuka.

Det började med att Ture blev förkyld, en förkylning som sedan satte sig på luftrören. Sedan i lördags kväll har jag/vi inhalerat honom varannan timme men nu tycker jag det känns som om det håller på att vända och att han är på bättringsvägen.
Tidigare har han inte förstått att medicinen hjälper honom och han har mest tyckt att det har varit tråkigt att sitta still och få medicin, men nu för första gången ber han själv om medicin. Liten håller på att bli stor.

Även om Ingrid inte har samma problem med andningen som Ture, vilket jag håller alla tummar för att hon inte heller kommer att få, har hon det jobbigt med sin förkylning. Med mycket snor i en liten näsa kan även det bli tufft för andningen.


Just nu önskar jag mig mest av allt att vi får mer sovtimmar denna natt än de två timmarna det blev i natt.....


Tänkte dela med mig av ett tips jag fått när man ska flytta en pionbuske.

De flesta perenner mår bra av att grävas upp och flyttas och kanske rent av delas, en såkallad föryngring.¨
Detta gör man bäst på hösten, efter blommning.
När det kommer till pionen kan den vara lite svår att flytta. Pionen är känslig, vilket jag själv fått erfara då det tagit 4 år för min buske att börja blomma igen.


Nu har jag hört av en trädgårdsmästare att hemligheten bakom en lyckad flytt är att man ska vattna rejält, minst en vecka, innan man gräver upp pionbusken. Gör man detta har man förbereder växten på bästa sätt genom att den då är mättad på vätska. Därefter gäller som vanligt att vara ihärdig med vattnandet.


Som alltid när man flyttar en större perenn är en grep bättre att använda sig av än en spade. Använder man en spade är det stor risk att man tar av de känsliga rötterna. 

Tänk om....

januari, februari och mars kunde gå dubbelt så fort och om juni, juli, augusti hälften så långsamt. Då hade det varit vinter i en och en halv månad och sommar i ett halvår!

Hade inte det varit förträffligt så säg....


1:e juli 2011

RSS 2.0