Jättegrönt

Tänkte ta och tipsa om "Jättegrönt" en trevlig trädgårdsdag i Gamla Linköping.

Jag har varit där flera år i rad och det är verkligen jättetrevligt. Intressantast är växtbytarborden där man kan byta och köpa nya växter. Men det finns även föreläsningar, trädgårdskonst, trädgårdsvandringar och en massa annat trevligt!


Kryddor

Även denna dag sken solen när jag packade ihop Ture och mig själv och gick ut till kollo.  På plats var redan Lasse, farmors särbo, och vi tog en fika i vårsolen. Tulpanerna som jag satte i höstas hade slagit ut och var jättefina.


Bakom tulpanerna skymtar pionen som är på god väg.

Efter fikan fick jag tid, då Ture snusade i vagnen, att plantera ut kryddorna. Hann även med att få ner sallad och ruccolafröna i en av pallkragarna. Är barn trots allt inte sötast när de sover :-)......


Oregano, basilika och timjan.

Nähe, dags att ta fram dammsugaren och köra en sväng, ikväll kommer svärmor på besök!


Barista

Idag har jag varit och lunchat tillsammans med Ture och mamma på stan. Vi gick till Barista i Linköping och åt god kycklingsallad . När vi stod och läste på menyn såg jag en skylt där det stod att man kunde ta med sig gammal kaffesump och använda som gödning.....Otroligt smart idé!

Kommer ihåg när jag var liten och var hos min farmor på kollo så kastade hon alltid ut kaffesumpen på rosbuskarna.

Bra, miljövänligt och billigt tips på gödning är att spara kaffesump och luckra upp jorden och blanda ner kaffesumpen.
Eller om man fikar på Barista kan man ju alltid ta en påse sump där!

Så här säger ägarna till Barista;
- Vi skänker till de kunder som vill, små påsar med överbliven kaffesump så att de kan ta med hem och göda sina
växter. Det bidrar till att minska våra sopor och förhoppningsvis användandet av konstgjord krukväxtnäring. Det är bara ett litet bidrag men alltid något.



Så sant så sant!

Måndag på kollo...

Hade en slapp morgon och myste med Ture i sängen framför Top Model! Packade sedan ihop oss och rullade iväg med Ture till Emmalund och kolonin.

Tanken var att jag skulle måla klart reglarna på uteplatsens tak, men eftersom Ture var vaken och höll låda gick inte det. Får se till att ragga upp någon barnvakt innan jag drar igång med målningen :-)

Istället sådde jag storbladig persilja och morötter i en av pallkragarna. Det ska bli spännande att se om det kommer upp något, fröna gick nämligen ut september 08. 
Litar dock inte helt på det varma vädret så jag la över fiberduk som skydd mot frost.



På väg hem från kolonin stannade jag till på blomstertorget. Köpte 4 st kryddor för 100 kr, samt en bra sekatör
från Weibulls för bara 25 kr. Kom även ihåg att köpa sallad och ruccolafrön som ska ner i den andra pallkragen.



Har inte odlat kryddor tidigare på kollo så det ska bli spännande att se vad det blir av det hela. Köpte en basilika, en oregano och 2 stycken timjan. Blir härligt när grillsäsongen drar igång att kunna hacka ner färska kryddor och blanda med lite olja och sedan marinera köttet i.

Imorgon ska jag gå en sväng på stan med min mamma Ann-Catrin och sedan ska hon vara barnvakt åt Ture medans jag ligger hos tandläkaren och lagar en tand som jag har bitit av. Usch va trist att lägga pengar på tandläkaren!!!
Men på onsdag är det dags igen, då blir det att plantera kryddor på kollo. LÄNGTAR REDAN...


Installation av el är på g....

Idag är det söndag och jag och min lilla familj har varit i Vadstena och ätit lunch. Skulle åka till ladugård 206 men dom öppnade inte förrens nästa helg. Men den som väntar på något gott.....

Igår lördag tog jag och Ture bilen ut till kollo. När vi kom fram var pappa och Tommy, som stod för grävmaskinen, redan på plats och hade satt igång med grävandet.
Det var fantastiskt skönt att pappa hade fixat en grävmaskin, för att gräva för hand hade varit  näst intill omöjligt.

Pappa gräver för elkabeln....


Eftersom jag inte kunde hjälpa till med kabelprojektet passade jag på att klippa gräset, rensa i rabatterna och tvätta av altangolvet och plocka fram trädgårdsmöblerna.

I veckan som kommer ska jag se till att måla klart uteplatsen samt flytta några av perennerna som sitter för tätt i rabatten. Såg i tidningen att flera blomsterhandlare hade fått klart sina uteavdelningar! Ser verkligen fram mot att få åka ut och handla lite nya blommor. 
 


Benmjöl

Under mina 2 säsonger som koloniägare, är på väg in i den tredje säsongen, har jag använt benmjöl som gödsel till mina växter. Tänkte här dela med mig om vad jag vet om benmjöl och varför jag rekommenderar det som näring.

Benmjöl är precis som det låter, malda ben från djur. Därefter är det upphettat och torkat. Det är således ett helt organiskt gödsel med högt näringsvärde som är rikt på fosfor som främjar blommningen men innehåller även mycket kväve som ger plantan gröna frodiga blad. Det bästa med benmjölet är att det är ett långtidsverkande gödsel. På så sätt räcker det med att man gödslar en gång på våren.

Vid nyplantering har jag haft i en näve benmjöl till alla perenner (fleråriga växter) som jag har planterat. Även lökar, så som tulpaner och påskliljor mår bra av benmjölet.

Benmjöl ska myllas ner i jorden och används med fördel även till bärbuskar och köksväxter. Kom ihåg att vattna så att näringen sjunker ner i jorden. 


 


Grönt fint barnrum

Ture sover skönt i sin säng och jag har fått lite tid framför datorn. Igår var Pelles pappa här och satte upp tapeten i Tures rum och idag har vi varit på IKEA och handlat möbler. Imorgon blir det montera hylla och sätta upp tavellister. Tror det kommer att bli jättefint!

Vad händer i kolonilivet då.....
Mitt senaste projekt är att installera el i stugan. Ett tråkigt, drygt och dyrt projekt. Som tur är har jag min käre far till hjälp. Han har fixat en kille med grävskopa och han känner även en elektriker som ska hjälpa oss att koppla ihop elen. Men det kommer att bli ett dyrt projekt, bara att öppna ett abonnemang hos Östkraft kostar 9525 kr! Sedan när elen är på plats är det bara för min käre Pelle att börja bygga inne i stugan!

Ännu en ...

Ännu en solig och varm dag, tänk att april har varit en sådan kanonmånad vädermässigt.


Tog och stuvade ner Ture i vagnen och promenerade ut till Emmalund på förmiddagen. På vägen ut plockade vi upp min vän Linda och hennes lilla tjej Ellen som snart är 9 månader.

När vi kom ut upptäckte jag att vattnet var påslaget och passade då på att vattna hallonen som jag för ett par dagar sedan rensade bort ogräs från och samtidigt gödslade med benmjöl. På så sätt kunde benmjölet sjunka ner i jorden och ge näring till hallonen. På min koloni finns två sorters hallon, Preussen och Asker, som båda ger söta o goda bär.

Passade även på att ta en bild på mina betongrör som jag ska odla kryddor i.



Tog även en bild på gräslöken som växer för fullt!



Nu hinner jag inte, men imorgon ska jag ta och skriva om varför benmjölet är ett sådant bra gödsel.

Kom nu ihåg att slå på tv 4+ kl 21!


Målning inomhus.

Idag har jag varit inomhus trots det fina vädret. Började igår att måla om Tures blivande rum. Trodde jag skulle bli klar men det tog visst längre tid än vad jag trodde att måla om mörkt röda och grå väggar till vitt. (En tidigare hyresgästs färgval).
Hur som helst blev det fint och på fredag kommer Tures farfar Tommy och sätter upp en jättefin 60-tals tapet med söta djur på. Tapeten är beställd från www.interior1900.se , en sida jag verkligen kan rekommendera. Det finns massor fint!

Förmodligen blir det en tur ut till kolonin imorgon, har inte varit där på ett par dagar nu så det kliar rejält i fingrarna. Tänkte ta en bild på mina betongrör, som jag grävde ner på påskdagen. Tanken är att jag ska odla kryddor i rören. Förstår om detta låter lite märkligt men ni förstår när ni ser.....

Imorgon kl 21.00 så kommer iaf jag att slå på TV4 + och titta på Tinas trädgård. Tycker att första avsnittet var helt ok, förutom en helt menlös del av programmet där två ungar fick plantera frön, men det skulle väl vara gulligt...
Detta program verkar  i alla fall vara lite mer informativt än TV4 +:s förra trädgårdsprogram "Koloniträdgården Iris" som var mer som en dokusåpa för pensionärer.

Linköpings bästa trädgårdshandel!

Enligt mig är den bästa trädgårdshandeln för oss i Linköping Blomstertorget i Tannerfors. Jag har handlat det mesta till min koloni där och personalen är otroligt kunniga och hjälpsamma.

Alla i personalen är utbildade och det finns florister, trädgårdsmästare, trädgårdsingenjörer och dammexperter. I butiken finns allt från redskap och jordgödning till ett stort urval av trädgårdsväxter och krukor.
Utan tvekan är det inte svårt att bli inspirerad under ett besök.

Har man nyligen "blivit med trädgård" eller om man står för lite större projekt så rekommenderar jag att blir medlem i deras kundklubb. Man får då blomstertorgets kundkort. Kundkortet fungerar som de flesta kort, man får ett poäng för varje krona. Kundkortet är gratis och gränsen för att komma upp i bonus är 3000 kr, en summa som man tyvärr fort kommer upp i om man ska sätta igång med en trädgård.


Det enda man ska tänka på är att på lördagar och söndagar under april-maj är det hysteriskt med folk och ett besök kan ta lång tid. Har man möjlighet så undvik dessa dagar, gillar man att köa är det annars ypperliga dagar för ett besök!




Besök www.blomstertorget.nu för adress och öppettider.


Mer historik....

Här kommer några bilder på när vi våren 2007 la plattor till den nya ingången. Kommer ihåg att jag var dötrött på kvällen och somnade riktigt tidigt!







Här är de pallkragar som jag fick av min vän Annas pappa som jobbar på IKEA. Ibland är det bra med kontakter ;-)Pallkragarna är målade med en grön lasyr som kan användas för utomhusbruk. Här har jag odlat  allt från morötter, palsternackor, storbladig persilja, gräslök , sallad, ruccola och rödbetor. Ett tips är att använda en fiberduk och täcka jorden med och därmed kunna sätt fröna i jorden lite tidigare än vad som står på fröpåsen. 

Emmalund, Äppelvägen 122

Idag blir det inget besök på Äppelvägen 122.  Istället sitter jag framför datorn och kollar gamla bilder från kollo. Tänkte dela med mig av bilder på hur det såg ut när jag i Augusti 2006 blev med koloni.
 







Mycket har blivit gjort sedan dess! Min käre far Christer har varit min största hjälp och det är han som har kommit med de mest galna ideér, som tex att vända på huset! Man kan verkligen inte kalla min pappa för arbetsskygg!

Sedan dess har  han hjälp mig med att bygga staket, snickra en fin grind, bygga altan med tak, lägga plattor till den nya ingången och mycket annat.
Jag har även fått hjälp av min mosters och hennes man Stig med att fälla tre stora träd.

Själv har jag grävt upp massor av gamla vinbärsbuskar, flyttat två hallonhäckar, sått gräs, planterat rosor, målat och fixat 6 st pallkragar till odlingsbäddar, och mycket mer.

Som sagt, mycket har gjorts sedan den 1:e Augusti 2006, men det finns fortfarande tusen projekt kvar......men det är väl som man säger; en trådgård blir aldrig färdig!


Jaha, så ...

Jaha, så har man blivit med blogg!

Tänkte att det kunde vara en bra idé att skriva ner, och dela med sig, om livet på min koloni. Lite som en trädgårdkalender.

Just denna säsong tror jag kommer att bli riktigt härlig, eftersom jag just nu är mammaledig och kan tillbringa all min tid på min kära koloni. Hoppas Ture kommer gilla kollolivet lika mycket som jag!

RSS 2.0