Strandveronika.

Sitter och bläddrar i ett gammalt nummer av Allt om Trädgård, och upptäcker Strandveronikan. En rosa perenn, ca 30 cm hög och som gillar sol. Någon som känner igen denna växt? Jag har iaf aldrig sett den...



Funderar på om denna inte skulle passa bra in i min lila och rosa rabatt.


Kommentarer
Postat av: Pappa

Beskrivning. Strandveronika är en ganska högväxt, flerårig ört med blå blommor i en spetsig axlik samling i toppen av stjälken. Stjälken är upprätt, upp till meterhög, med motsatta eller kransställda blad. Bladen är kala eller fint håriga, lansettlika, bredast mot basen, med vasst sågtandad och ofta dubbelsågad kant. Strandveronika blommar i juli-augusti. Blommorna är blå och sitter i en axlik samling som ibland är grenig nertill. Blomskaften är två till tre millimeter långa och foderflikarna är spetsiga. Fruktkapseln är kal. Hela växten svartnar vanligen vid torkning.

Strandveronika liknar axveronika (V. spicata), men den senare har vanligen kortare blad som oftast är kortare än fem centimeter och har trubbsågad kant. De båda arterna kan korsa sig och bilda en hybrid som brukar kallas hällveronika, vilken är fertil och även kan återkorsa sig med båda föräldraarterna och ge upphov till mer eller mindre svåridentifierade exemplar.



Utbredning. Strandveronika förekommer sparsamt till allmänt i hela landet, men med stora utbredningsluckor. Den växer på fuktig näringsrik mark, på stränder och i ängar, vanligen vid kusten. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum 1658 (Nordstedt 1920).



Användning. Strandveronika odlas ibland som prydnadsväxt.



Etymologi. Artnamnet longifolia betyder långbladig och kommer av latinets longus (lång) och folium (blad).

2011-01-16 @ 10:47:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0